Læsetid: 4 min.

Hvor svært kan det være

FC København holdt aktiv badeferie på Malta. Nu venter virkeligheden i Glasgow, som er porten til enhver klubdirektørs drøm, Champions League
8. august 2003

Fodbold
Man skulle være meget fodboldsulten for at stå igennem onsdagens sene live-transmission fra Malta mellem Danmarksmestrene FC København og hjemmeholdet Sliema Wanderers. Jeg bruger kursiven, fordi det ikke fremgik af hverken publikumsopbakning eller -tilstrømning. Det officielle tilskuertal på stadion var 1.400, men så må alt også have været talt med, og mest fyldte danske hard core FCK-fans og charterturister. Det var svært at se nytteværdien af en sådan kamp, hvis ikke lige det var fordi, dens resultat skaffede FCK et skridt tættere på enhver klubdirektørs drøm om fremtidssikret økonomi, Champions League.
Man kan vanskeligt indvende noget mod sejren og slet ikke mod dens størrelse. 6-0 var overvældende professionelt arbejde, men mod et hold, der vel næppe kunne vinde Danmarksserien. Og i det lys var kampen endnu et argument for at minimere adgangen til Champions League. Hvad skal vi med alle disse inferiøre hold, befolket af nigerianske landsholdsreservekeepere, andenrangs Balkanspillere og brasilianere af den slags, de spiser som snacks på den
internationale fodboldbørs? Demokrati og bredde, lyder indvendingerne. Og som altid: Muligheden for det uventede, som er fodboldens salt. Sensationen som selve incitamentet for spillet.

Drengerøvsbold
Det er skåltalerigtigt og forkert.
Ikke mindst fordi vi overfodres med fodbold. I gamle dage, d.v.s. dengang Champions League hed Europa Cup’en, og parabolantennen endnu ikke var opfundet, og vi endnu kunne følge VM for U-17 landshold direkte på Eurosport, var eksotiske, fremmede ukendte hold altid spændende at se. Nu om dage, hvor alt for mange hold spiller alt for ens, og hvor holdsammensætningerne demonstrerer, at globaliseringen er kommet for at blive, trænger vi til at komme på seersmalkost igen for at genopdage spillets magnetiske mystik og dybe links til drømmen om evig drengerøvsbarndom.
På den led var et af de smukkeste øjeblikke i FCK’s miniferie på Malta, da Todi Jónsson blev spillet helt fri af velspillende norske Erik Mykland, så fri, at han havde tid til at vente med bolden på målstregen for lige at småhåne modstanderne, inden han trillede den ind til 3-0. Nogen vil skose ham for det. Dem om det.
Jeg tror, som TV Danmark 1’s behageligt nedtonede og kyndige kommentatorer, Peter Grønborg og Morten Bruun, indirekte sagde, at han nød de sekunder, for hvornår har han sidst genoplevet de øjeblikke, der gjorde barndommen til en lang fodboldkamp ...
De øjeblikke kommer nok ikke igen lige med det første. I næste uge møder F.C. København Glasgow Rangers, klubben der sammen med Celtic, udgør skotsk klubfodbold. Og som har det danske boldtalent Peter Løvenkrands i truppen.

Tiltrængte jokere
FCK tabte som bekendt i weekenden 2-4 hjemme mod OB. Men markerede samtidig evnen til damage control ved at præsentere to nyerhvervelser, brasilianeren (der var de igen!) Alvaro Santos og danske Sebastian Svärd.
Den første er købt på en femårig aftale fra Helsingborg, hvor han har scoret 35 gange i 63 kampe, og ligner en spiller, der får veteranen Peter Møller til at sidde på det yderste af reservebænken – ikke mindst efter en ikke særligt overbevisende indsats mod Sliema. Den anden, Svärd, er lejet af Arsenal, hvor han har svært ved at komme til. Begge er spilklare mod Rangers, og kan blive tiltrængte jokere for cheftræner Hans Backe.
De skotske mestre har også haft deres at slås med.
Den centrale og meget bevægelige spiller Amorouso er væk, men norske Henning Berg er nytilkommen.
På holdet finder man også notabiliteter som Ronald de Boer og Nuno Capucho.
Det skotske mesterholds hjemmeside er fuld af advarsler mod FCK’s styrke, og Arsenal-manageren Arsene Wenger advarer via Ritzau Rangers om FCK’s styrke.
»Rangers er oppe imod et hold, der bliver vanskeligt at besejre i København. De er velorganiserede, fysisk stærke og har intet at tabe mod et hold som Rangers,« siger han efter at Arsenal forleden slog Rangers 3-0 på deres egen højborg Ibrox.
Den franske manager siger uddybende, at: »Rangers har gode spillere, som jeg sætter meget højt. Med hensyn til kvalifikationen til Champions League er Rangers lidt i samme situation, som Arsenal er i med hensyn til slutspillet i den samlede turnering. Vi mangler altid lidt, der kan bringe os i kvartfinalerne eller semifinalerne, og Rangers mangler altid lidt i at kvalificere sig til selve turneringen,« siger Arsene Wenger.
Men inden da går FCK’erne lige et par cru ned, når de i weekenden
tager til vestkysten for at møde Esbjerg Forenede Boldklubber.
Der bliver lidt flere end 1.400 tilskuere.

FAKTA
Champions League
*Resultater fra kvalifikation til Champions League, anden runde, anden kamp:

Maccabi Tel Aviv-MSK Zilina 1-1
Shakhtar Donetsk-SK Tirana 2-0.
Vardar Skopje-CSKA Moskva 1-1.
HJK Helsinki-MTK Budapest 1-0.
Nicosia-Wisla Krakow 2-2
Slavia Prag-Leotar 2-0.
CSKA Sofia-FC Pyunik 1-0.
Anderlecht-Rapid Bukarest 3-2.
Grazer AK-SK Tirana 2-1.
Djurgården-Partizan Beograd 2-2.
Rosenborg-Bohemians 4-0.
Celtic-FBK Kaunas 1-0.
Dinamo Zagreb-NK Maribor 2-1.
Sliema Wanderers-FCK 0-6 .

*Onsdagens resultater gav følgende lodtrækning til den tredje og sidste kvalifikationsrunde:

FK Vardar, Makedonien - Sparta Prag, Tjekkiet.
MTK Budapest, Ungarn - Celtic, Skotland.
Rangers FC, Skotland - FC København, Danmark.
Austria Wien, Østrig - Olympique Marseille, Frankrig.
Club Brugge, Belgien - Borussia Dortmund, Tyskland.
Shakhtar Donetsk, Ukraine - Lokomotiv Moskva, Rusland.
Lazio, Italien - Benfica,
Portugal.
Dynamo Kiev, Ukraine -
Dynamo Zagreb, Kroatien.
Rosenborg, Norge - Deportivo La Coruna, Spanien.
Grasshoppers, Schweiz - AEK Athens, Grækenland.
MSK Zilina, Slovakiet -
Chelsea, England.
Celta Vigo, Spanien - Slavia Prag, Tjekkiet.
FK Partizan Beograd,
Serbien og Montenegro - Newcastle United, England.
Galatasaray, Tyrkiet - CSKA Sofia, Bulgarien.
Anderlecht, Belgien - Wisla Krakow, Polen.
Sturm Graz, Østrig - Ajax, Holland.
*Første kamp spilles den 12. og 13. august. Returopgøret enten den 26. eller 27. august.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her