Læsetid: 2 min.

Svineavleren får lettere ved at udvide besætning

Svineavlerne får det lidt lettere: Ti kryds på et skema – og produktionen kan udvides med 3.600 slagtesvin om året
16. august 2003

I dag vil miljøgruppen NOAH trække en gris gennem Strøget i København. Den er spærret inde i en bås på 0,7 kvadratmeter.
»Vi tror ikke, forbrugerne er klar over, hvor lidt plads grisene har. Det prøver vi at råde bod på,« siger Anders Jansen fra NOAH’s aktionsnetværk.
»Prisen, vi betaler for svinebaronernes eventyr, er, at at naturen ødelægges, dyrene lider, naboerne forpestes og turisterne bliver væk,« siger Jacob Sørensen fra NOAH’s landbrugsgruppe.
Optoget ender på Axeltorv, hvor Landbruget i dag har opført en lille bondegård med får og heste, grise og kalve, som byens børn kan klappe.
»Det er et pædagogisk trækplaster for at gøre byboerne opmærksomme på, hvad vi laver ude på landet,« siger informationschef Ole Thestrup Schmidt i Østlige Øers Landboforeninger. »Der er også arbejdende værksteder og smagsprøver,« lover han.
»Det er helt i orden at demonstrere. Vi vil gerne tage dialogen. Men det er ærgerligt, hvis der bliver ballade,« siger Ole Thestrup Schmidt.
NOAH lover dog ikke ballade. Men »måske vil der være en stank af gylle,« skriver aktivisterne i en pressemeddelelse.
Hvis alle danske svin (de firbenede) blev sluppet fri, ville der være 2,5 pr. dansker. Og 17 millioner ton gylle om året at få styr på. Hvert år sendes knap 25 millioner svin til slagterierne.
I går blev det nemmere at udvide sin årlige produktion med 3.600 ekstra svin. Svineavlerne skal bare hente et skema på amtets hjemmeside og sætte 10 krydser. Hvis krydserne sidder rigtigt, slipper landmanden for en miljøvurdering.
Tilladelsen er automatisk givet, hvis ikke amtet reagerer på 10 dage.
Miljøminister Hans Christian Schmidt, Dansk Landbrug og Landbrugsavisen kalder det en bagatelgrænse. Den gennemsnitlige danske svineavler har ganske vist kun lidt over 1.000 svin, men rundt regnet hvert femte svin kommer fra bedrifter, der leverer mere end 10.000 om året.
Mange svineavlere kan dog ikke sætte kryds det rigtige sted. De har en sø, et naturbeskyttet område, en nabo med krav på beskyttelse mod gener, et vandindvindingsområde, en hede eller et overdrev. Hvis de husker det hele.
»Ministeren gambler med miljøet,« mener Socialdemokraternes miljøordfører, Pernille Blach Hansen. »Det er naboer, natur og grundvand, det går ud over, når reglerne ikke er skrappe nok. Desværre har miljøministeren valgt at gøre reglerne endnu slappere.«
NOAH, Danmarks Naturfredningsforening og andre miljøorganisationer kræver stop for udvidelse af dansk svineproduktion. NOAH har opfordret turister til boykot.
Socialdemokraterne støtter et midlertidigt stop, indtil reglerne er strammet. Fødevareminister Mariann Fischer Boel siger nej. Hun sætter sin lid til de politiske forhandinger om Vandmiljøplan III og til ny teknologi.
Formanden for Danske Svineproducenter, Per Bach Laursen, kalder forslaget en »populistisk agurk«, der bygger på »forkerte påstande fra personer uden begreb om virkeligheden«. Et stop vil betyde, at der ikke bygges nye stalde og udvikles nye produktionsformer, arbejdsstyrken vil falde i følgeerhvervene, og Danmark vil miste milliarder, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her