Læsetid: 3 min.

Svinebaronen i Stenlille

Økolandmanden Erik Sennenwaldt er med i den nye bølge af økologiske landmænd, der foretrækker at sælge deres kød uden om supermarkederne. Information har besøgt ham for at høre hvorfor
8. august 2003

Midt mellem gyldne bølgende kornmarker hviner, hyler og grynter knap 100 svin begejstret. Økolandmanden Erik Sennenwaldt er på vej med dagens foder på ladet af sin traktorvogn.
Lige så snart det økologiske foder er landet i trætrugene, forstummer svinene, og derefter høres der kun gumlen og gnasken, samt et hvin hist og pist, når nogle svin er blevet uenige om hakkeordenen ved truget.
»Jeg mener, at der er tre principper, som er helt afgørende for at lave velsmagende og sundt svinekød. Det er velfærd, foder og økologi,« siger Erik Sennenwaldt med overbevisning, mens han kigger fornøjet på sine svin, som efter tur begynder at rulle deres nu mætte maver i mudderbadet ved vandtruget.
Men ud over at Erik Sennenwaldt har taget stilling til, hvordan han helst vil producere sit svinekød, så har han også taget stilling til, hvordan han helst vil sælge det.

Hellere ris end ros
Erik Sennenwaldt er nemlig en af de økologiske landmænd, der har valgt at springe leddet mellem producent og forbruger over. Det betyder, at hans kød, i stedet for at blive solgt i supermarkederne, bliver leveret direkte til forbrugerne. For hans vedkommende sker det gennem andelsselskabet Landkøbet Sjælland, som er en sammenslutning af økologiske landmænd, der leverer pr. bestilling.
»Jeg plejer at siger, at jeg helst vil have kritik frem for ros, for kritik giver mig nemlig mulighed for at tilpasse og forbedre min produktion,« siger Erik Sennewaldt som begrundelse for, hvorfor han har valgt at sælge sit kød gennem Landkøbet Sjælland.
»Jeg tror også at muligheden for at besøge stedet her og se, hvordan tingene foregår, kan være med til at skabe tillid til økologien, så folk ikke tænker: ’Arh – kan jeg nu også stole på, at det er økologisk selv om det er Ø-mærket’,« siger han.
Erik mener, at forbrugerne først og fremmest skal kunne føle sig overbevist om, at det kød, de køber, virkelig stammer fra dyr, der har haft et godt og sundt liv.

Fornuft og følelse
For Erik startede det med svineproduktion i det små med et par enkelte svin bag et værksted, men siden hen greb det med svinene om sig. Erik og hustruen Lotte købte en gård i Stenlille og startede landbruget Grønvang Grise.
Erik lægger ikke skjul på, at det har kostet dem nogle dyre lærepenge undervejs. Det, de ved om svin, har de nemlig lært efterhånden.
Erik arbejder fuldtid med landbruget. Af de to er han derfor Svinebaronen i Stenlille: »Selv om det kan han jo ikke kalde sig med de par smågrise, han har,« siger Lotte med et glimt i øjet.
Lotte arbejder på fuldtid som bogholder, men interessen for landbruget er fælles, så de taler lige entusiastisk om fordele og ulemper ved forskellige svineracer.
»Dyroc giver store skinker, og Hampshire giver brede rygge,« fortæller Lotte. Hun har en hvid t-shirt på, hvor der står: »Økologi-sund fornuft«. Men økologi er tydeligvis også følelser, for når hun fortæller om svinene, lyder det mest af alt om en kærlighedserklæring:
»Vi havde engang en orne. Han var så smuk. Han havde brune øjne, lange sorte øjenvipper, et sort hoved, en hvid mave og en sort bagkrop,« fortæller Lotte for eksempel om en orne. Og Erik supplerer fluks med en anekdote om en anden orne:

En bajer om dagen
»Vi sad engang nede på marken og fik os en bajer, og så var der en af vores orner, som kiggede meget nysgerrigt, så jeg tænkte, at den skulle da have lov til at smage en tår. Og det kunne den sgu’ godt lide, så jeg begyndte at give den en bajer om dagen. Da en af vores bekendte sidenhen ville undersøge, om det passede det med øllen, tog han en bajer under armen og gik ned til ornen. Men ornen ville ikke have øllen, så han kom tilbage med uforrettet sag og sagde, at det passede ikke det med øllet. ’Hvilken øl gav du den’, spurgte jeg. Og da han svarede ’En Hof’, så sagde jeg: ’Så kan jeg bedre forstå det, for den drikker kun Tuborg’,« siger Erik Sennewaldt og griner.

*Tjek evt. www.landkoeb-sj.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her