Læsetid: 2 min.

Triers rige

Lars von Triers syrede tv-serie ’Riget’ er kommet på dvd
1. august 2003

Dvd
Så skete det endelig. Efter det i nogen tid har været muligt at købe Lars von Triers tv-serie Riget 1+2 på dvd fra England, er serien nu kommet på dansk dvd, udsendt af Triers eget filmselskab, Zentropa. Og tilmed i The Lars von Trier Collection, hvilket giver os håb om, at instruktørens tidlige film også snart kommer på dvd.
Fordelt på fire disc får vi de otte afsnit, som Trier og hans manuskriptforfatter, Niels Vørsel, nåede at begave os med, inden de stedte serien til hvile på trods af en bebudet tredje omgang. Det er en fornøjelse at gense Riget (1994-97), som teknisk og visuelt var nyskabende og ikke mindst banede vejen for dogme.
I et kort DR-produceret dokumentarprogram, som er en del af dvd’ens ekstramateriale, fortæller Trier, at han fik ideen til Riget efter at have set David Lynchs Twin Peaks. Den amerikanske instruktørs serie var tydeligvis lavet med venstre hånd, hvilket der var kommet et frisk og anderledes produkt ud af. Og det ville Trier også prøve.
Resultatet er lige dele uhyggelig spøgelseshistorie og syret satire over hospitalsvæsenet, og Riget, der foregår på Rigshospitalet hjemsøgt af urolige, ulykkelige ånder, gav Trier et folkeligt gennembrud.

Legende filmsprog
Trier kaster al forsigtighed, god smag og alle tekniske tommelfingerregler over bord og skaber et helt nyt, intenst og legende filmsprog. Og sammen med Vørsel bygger han en mærkelig, men medrivende historie op omkring seriens righoldige, bizarre persongalleri. Det tæller blandt andet den arrogante svenske overlæge Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård), hans milde, distræte chef, professor Moesgaard (Holger Juul Hansen), og hypokonderen og spiritisten fru Drusse (Kirsten Rolffes), som fornemmer, at ikke alt er, som det bør være på
Rigshospitalet.
Det er weird, spændende og meget morsomt.
Det omfattende ekstramateriale, der er fordelt på de fire dvd’er, byder også på en udmærket samtale med Trier produceret af TV 2, de rablende reklamer for Ekstra Bladet, som Trier lavede med Järegård, og hvor skuespilleren i bedste Helmer-stil bander Ekstra Bladet og Danmark langt væk.
Bedst af det hele er dog et kommentarspor med blandt andet Trier og Vørsel. Trier er en meget ærlig og bramfri mand, og han er ikke bange for at brokke sig over enkelte scener eller skuespillere. Og til sidst kan man høre ham fortvivle over seriens overgearede afslutning. Godt at vi slap ud af det, siger han til Vørsel.

*The Lars von Trier Collection: Riget 1+2. Region 2, Zentropa. Kan fås i enhver anstændig dvd-biks

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her