Læsetid: 2 min.

Tun og næsten sort vin

Vi smager spansk og australsk vin sammen med Crema di Carciofi e Tonno
1. august 2003

Under Proppen
Det var tydeligt at se. Min ven pressechefen fra vestegnen havde gule Brøndby IF-stjerner i øjnene. Jeg havde inviteret ham til at smage på spanske vine fra Michael Laudrups vinimportfirma. Så forventningens glæde var på plads.
Jeg havde samtidig fået fat i et glas med artiskok og tun creme fra Mojowine på Østerbro.
Artiskok/tun cremen havde jeg smurt på noget godt italiensk brød. Det består af 65 procent artiskokker, olivenolie og fem procent tun. Det bør saltes en smule mere end det er i glasset. Et glas med 180 gram, som vel ville række til et lille selskab på 10-12 mennesker, koster 42 kr.
De to Laudrup-rødvine var selvfølgelig spanske. Og meget forskellige. Vi startede med topvinen Valduero Reserva fra 1996, som har fået guldmedalje ved Vinexpo i Bordeaux i 1999. En meget kraftig vin, som har lagret 20 måneder på små amerikanske egetræsfade. Den er lavet 100 procent på Tinto Fino. En flot farve, og en typisk vin fra Ribera del Duero området, som i disse år leverer den ene topvin efter den anden. Den har smag af kirsebær, og er meget frugtagtig. Holder smagen længe. Prøv engang den prøve, som den anerkendte vinkender Lars Torstenson anbefaler: Duft til det tomme glas efter du har drukket vinen. Det er en god måde, at måle om smagen holder.
Der er da også tale om en vin i den helt dyre ende. Prisen på de dyrebare dråber fra Laudrup vin er 199 kr. pr. flaske.

En duft af frisk græs
Den anden vin fra Laudrup vin er en ung vin fra år 2000. Petit Caus kommer fra et af de store spanske områder – Penedes – og vinhuset Can Rafols dels Caus fremstiller kun 30.000 flasker af denne vin om året. Det er en næsten sort vin, som er lavet af 40 procent Cabernet Sauvignon, 35 procent Merlot, 16 procent af den spanske drue Tempranillo og ni procent af Cabernet Franc, som ellers mest bruges i Bordeaux. Vinens farve er fantastisk flot. Den udfolder sig også flot i glasset med duft af stald og frisk græs.
Efter de første smagninger valgte jeg at give vinen noget ilt, og det var meget hjælpsomt for den sorte vin. På den måde fik vi duften i næsen til også at sætte sig i smagen. En ung vin, som denne vil jeg altid anbefale, at man ilter. Når jeg taler om iltning er det ikke nok, at man bare åbner flasken. Det ilter jo udelukkende overfladen. Derfor handler iltning om, at vinen komme i kontakt med luftens ilt. En god og grundig iltning kan give en ung vin meget mere smag. Vær ikke bange for at prøve det.

*Valduero Reserva, Tinto Fino,1996, Ribera Del Duero, Bodegas Valduero, 199 kr.
Petit Caus, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Cabernet Franc, 99 kr,
Begge vine: www.Laudrup.vin.dk

*Crema di Carciofi e Tonno, 42 kr
Fås hos: Mojo Wine A/S
2100 København Ø
info@mojowine.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu