Læsetid: 2 min.

Tv på jysk

22. august 2003

Spot
Jyder er Danmarks skotter. Vi taler grimt. Vi er stolte. Vi er nærrige, gærrige, smålige og bryder os ikke om hovedstaden. Det er os, der står fadder til Janteloven – og vi er stolte af det. Det er jeg i hvert fald.
En del af disse egenskaber bliver ofte udstillet på det skammeligste på Tv. DR Provinsafdelingen (der tilsyneladende ikke har brudt sig om klangen på ordet provins og omdøbt sig DR Livsstil (denne spalte insisterer dog på at kalde den DR Provinsafdelingen)) bidrager flot til vores selvopfattelse. Tag provinsafdelingens nyhedsudsendelse, 19-direkte, som eksempel. Dén Peter Laugesen her i avisen meget rammende gav titlen nabo-tv. Nyhedsudsendelsen indledte forleden med denne dramatiske speak: »Nørrebro. Et sted hvor lovløsheden og volden hersker. En bydel hvor politiet har givet op«. Det er så det Nørrebro, hvor der kun bor unge par, der abonnerer på rodfrugts-udbringnings-ordningen Årstiderne og jyske studerende med rige forældre, der bliver talt om. Nørrebro – Danmarks største kollegium.
Det er kun ved hjælp af knald hård jysk journalistik, at man kan få området med en af landets dyreste kvadratmeterpriser til at fremstå som en ghetto i Rios slum.
DR Provinsafdelingens underholdningsprogrammer er også gode repræsentanter for den jyske ånd. Programmerne ’Rene ord for pengene’, ’Købt eller solgt’, ’Rabatten’, ’Hvad er det værd’ og ’Hammerslag’ er alle skåret over samme læst: De er billige at producere, og det handler om at spare eller tjene penge. To hjørnesten der passer perfekt ind i den jyske trailermentalitet.

Tager man længere ud i provinsen. Ud mod den jyske vestkyst. Ud omkring Mors (det er der jeg kommer fra), vil man hos den regionale station Tv Midtvest få forstærket sit billede eller sin selvforståelse for den jyske ånd. Det er (indrømmet) en del år siden jeg har set kanalen på jævnlig basis, men da jeg flyttede fra regionen kørte det fantastiske program Kasse 2. Kasse 2 gik ud på, at seerne kunne ringe ind til programmet med sparetips, og alt efter opfindsomhed belønnede man tippe fra et til fem skrabelodder (!).
Tippene var ind i mellem ikke noget der grænsede op til snyd, men decideret snyd. For et eksempel kunne en hel vej gå sammen om avisernes tilbud om gratis introduktionsperioder, og man kunne således cykle rundt mellem tilbuddene.
Hvis man skulle tale i telefon med nogen, der havde vis-nummer på telefonen, gik et tip ud på, at man kun skulle lade telefonen ringe en enkelt gang, og så skynde sig at lægge på. Så ville den, man skulle tale med, sandsynligvis ringe tilbage og komme til at betale for hele samtalen. Et andet godt råd var at skære kartofler i små skiver, når de skulle koges. Så ville man spare dyr energi ved at halvere kogetiden. Det blev belønnet med tre skrabelodder for som, der blev sagt »Det kan godt blive til en god flaske rødvin over et årstid.«

*DR1 kl 8:39: Hvad er det værd
*DR1 kl 14.20: Rabatten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her