Læsetid: 3 min.

Uro sætter Fogh under pres

Et opgør om ideologi skaber problemer for Venstre før partiers sommermøde. Ordfører kræver oprørere sat på plads
6. august 2003

Et opgør om ideologi skaber problemer for Venstre før partiers sommermøde.
Ordfører kræver oprørere sat på plads

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bliver nu mødt med et håndfast krav fra sine egne partifæller i sagen om Venstres ideologi.
Både tilhængere og modstandere af de ti ideologiske teser, der for nylig blev lanceret af Søren Pind og 12 andre Venstre-folk, forventer, at statsministeren på partiets møde på fredag skærer igennem i debatten.
»De ti teser er noget redepisseri. De gør mere skade end gavn på grund af måden, de er blevet præsenteret på. Vi bliver nødt til at tage en debat om den form, vi skal diskututere på i fremtiden,« siger Venstres boligordfører Inge-Lene Ebdrup.
Også partiets politiske ordfører, Jens Rohde, kritiserer teserne, der bl.a. er underskrevet af seks af Venstres folketingsmedlemmer:
»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg ikke forstår den alt-eller-intet afstemning, som folkene bag forslaget lægger op til. På den måde ligner det mere et mediestunt end et reelt ønske om at gøre forslaget til Venstres politik,« siger Jens Rohde.
Han understreger, at han sætter pris på det arbejde, der ligger bag forslagene.

Fogh på banen
Statsminister Anders Fogh Rasmussen har hidtil holdt sig tavs med henvisning til, at han var på sommerferie.
Det har givet gode muligheder for, at diskussionerne om de ti teser kunne rase blandt Venstre-folkene.
Teserne er ikke officielt på dagsordenen til mødet fredag, men problemerne vil automatisk komme op til overfladen, vurderer de Venstre-folk, som Information har talt med.
Om ikke andet, så er folkene bag teserne parate til selv at tage en debat:
»Jeg forventer da, at teserne bliver vendt. Det er vel naturligt, når der er seks medlemer af Folketinget, der også har skrevet under. Det er jo et bud på partiets pejlemærker for en økonomisk politik,« siger Tina Nedergaard, medunderskriver på forslagene.
De ti teser vil stadig komme til afstemning, når Venstre i november holder landsmøde i Herning.
Næstformand i Folketings-gruppen, Rikke Hvilshøj, afviser, at teserne skal fylde sommermødet hos Venstre.
»Hvis der er gruppemedlemmer, der har et behov for at diskutere forslagene, så bliver de drøftet. Det er klart. Men de kommer ikke til at fylde meget, for vi har mange vigtige sager på programmet,« siger hun.
Gruppen holder i dag møde, hvor dagsordenen skal planlægges. Kilder oplyser, at Finansloven, Irak-krigen og forholdet til Dansk Folkeparti er blandt de emner, som Venstre tager til debat.
Mens det ideologiske oplæg har skabt kold luft i Venstre, så mener andre medlemmer af partiets folketings-gruppe, at statsministeren ikke bør tage særlig hensyn til udspillet:
»De forslag har ikke mere status end alle mulige andre forslag. Der er ingen grund til at gøre mere ud af dem, for de er jo ikke noget specielt,« siger indfødsretsordfører Eyvind Vesselbo.
Han er en af de debattører, som Venstre har udpeget til at sætte skub i debatten om et nyt partiprogram.
Venstre skal have et nyt program klar i år 2006, og en arbejdsgruppe med næstformand Lars Løkke Rasmussen i spidsen er nedsat til at sætte debatten i gang.
Under titlen »Hvad vil Venstre med fremtiden?« skal en stribe politiske debattører fra partiet sørge for at sikre en lokal diskussion om Venstres værdier.
De ti teser er ment som et indspark til partiets idédebat. I oplægget kritiserer underskriverne bl.a., at Venstres ledelse er for langsomme og for uambitiøse med at sætte reformer i værk. Uden ideologi ender det med, at Venstre til forveksling ligner Socialdemokraterne, lyder en af begrundelserne for de ti teser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her