Læsetid: 2 min.

Venstre: radio-nyheder er ikke vigtige

Regeringen blåstempler, at den nye radiokanal kan levere junk-nyheder til danskerne. Radio-nyheder er alligevel ikke vigtige, siger politisk ordfører Jens Rohde (V)
2. august 2003

Det betyder ikke så meget, at den nye landsdækkende radiokanal Sky Radio blot læser junk-nyheder op for danskerne. Det fastslår politisk ordfører Jens Rohde (V), efter at regeringen har blåstemplet, at den nye radiokanal kan nøjes med at købe sine nyheder i stedet for at producere dem selv.
»Det har jo alligevel aldrig været de elektroniske medier, der satte dagsordenen. Det sker i den trykte presse. Det skal man lige huske på,« siger Jens Rohde, der også er Venstres medieordfører. Han erkender, at regeringen med den nye radiokanal ikke kan garantere danskerne nyheder af høj kvalitet:
»Det, der er vigtigt, er, at give folk en valgmulighed. Så må det være op til lytterne – det gider jeg ikke være smagsdommer på. Der findes alligevel ingen definition af kvalitet,« siger Jens Rohde.
Oppositionen anklager regeringens storstilede brud med Danmarks Radios nærmest monopol-agtige status på radionyheder for at ende som en fuser.
Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har tidligere slået fast, at den nye radiokanal skulle oprette en selvstændig nyhedsredaktion for at konkurrere med DR. Men i et officielt brev til Sky Radio har regeringen nu taget afstand fra den holdning.
Og det er helt naturligt, mener Jens Rohde:
»Det er ikke et spørgsmål om, hvem der skal producere nyheder – men om lytterne gider høre på dem. Hvis lytterne ikke gider det, så mister stationen sit eksistens-grundlag. Med den pris, som Sky Radio har betalt, så er de pisket til at skaffe sig mange lyttere,« konstaterer Venstres ordfører.
Med adgangen til at købe nyheder risikerer stationen at ende som en musikkanal, frygter Socialdemokraterne:
»Der vil ikke være noget konkurrenceelement, når Sky Radio ikke kan noget. Vi er åbne over for konkurrence, men så skal det være noget, der er anderledes, og lige så godt, som DR. Det er det her åbenlyst ikke. Det bliver bare en halvdårlig, halvlokal radiostation, der nu bliver landsdækkende,« siger S-medieordfører Mette Frederiksen.

Vil opsige aftale
Socialdemokraterne vil opsige aftalen med Sky Radio, hvis regeringsmagten igen skulle svinge til venstre, oplyser Mette Frederiksen (S).
Også de radikale mener, at kulturminister Brian Mikkelsen løber fra sine løfter om, at Sky Radio skal levere nyheder på højde med DR.
»Så skal de jo have deres egen nyhedsredaktion. Ellers er der ikke nogen mening med medieforliget. Meningen var jo, at reklameradioerne skulle konkurrere med DR,« siger medieordfører Naser Khader.
De radikale har nu afkrævet kulturministeren en skriftlig redegerølse for, hvad meningen med kravene til Sky Radio egentlig var.
Af ministerens skrivelse til Sky Radio, som Information er i besiddelse af, fremgår bla. følgende krav:
*Public service nyheder.
*Mindst 1.000 timers nyheder og magasinprogrammer hvert år.
*Nyheder fra både ind- og udland.
*Programerne skal fortrinsvis være på dansk.
*Der skal sendes længere magasinprogrammer af mindst en times varighed hver dag
*Der skal sendes mindst 18 timer i døgnet.
Venstres Jens Rohde afviser, at regeringen vil gribe ind, hvis den nye kanal kommer til at ligne kommercielle lokalstationer som f.eks. The Voice:
»Personligt får jeg ikke meget ud af sådan nogle tre-minutters nyheder på de kommercielle stationer. Men det er der andre, der får. Og så er det fint,« siger han.
Sky Radio købte den nye landsdækkende radiokanal for 432 millioner kroner.
Salget skete som led i regeringens nye radio- og tv-lov, der er vedtaget med støtte fra Dansk Folkeparti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her