Læsetid: 3 min.

De venter stadig

Ældre venter nu markant længere tid på at komme ud af sygehus-sengen og ind på plejehjem. Ældre Sagen foreslår bøder til sløve kommuner
30. august 2003

Raske ældre tilbringer længere tid på hospitalerne med at vente på en plejehjemsplads.
Ventetiden er i gennemsnit steget med 25 procent på tre år, så ældre nu tilbringer 30 dage med at stirre ud i luften på et hospital, selv om behandlingen er overstået.
Det viser en ny opgørelse, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har stillet til rådighed for Information.
Opgørelsen afslører, at der er stor forskel på, hvordan de ældre bliver behandlet afhængigt af bopæl.
Mens de ældre i Københavns, Ringkøbing, og Vejle Amt samt i Hovedstadens Sygehusfællesskab ventede en måned eller mere sidste år, så brugte Fyns Amt blot en enkelt dag på at skaffe en plads på plejehjemmet, viser opgørelsen.
Ventetiden har store omkostninger for de ældre, forklarer socialrådgiver Kate Larsen, Ældre Sagen:
»De patienter, der venter på at komme på plejehjem, er meget, meget dårlige. De kan ingenting. De ligger på en fire-sengs stue uden møbler eller andre ting hjemmefra. De har brug for alt andet end det,« siger Kate Larsen, der har en master i folkesundhedsvidenskab.
Tidligere socialminister Karen Jespersen (S) ser derimod ikke 30 dage som en kritisk lang ventetid.

Bøder til kommuner
Ældre patienter, der fylder op på sygehusene i stedet for at komme på plejehjem, har i mange år været et problem.
Men kommunerne, der skal skaffe plads på et plejehjem, kan spare penge på at lade de ældre vente på sygehusene. Og derfor er alt for mange kommuner sløve, mener Kate Larsen:
»Nu har det været et problem i 20 år. Og kommunerne har hver gang sagt, at de vil gøre noget ved det. Derfor kan det være en løsning at true kommunerne med bøder, hvis de ikke skaffer plads til de ældre,« siger hun.
Hvis kommunerne f.eks. bliver præsenteret for en regning for hver dag, de ældre venter unødigt på sygehuset, så mister de den økonomiske fordel af at lade de ældre vente, forklarer hun.
Men bøder er ikke den eneste udvej, mener sundhedsborgmester i København, Inger Marie Bruun-Vierø (R).
Hovedstaden har i årevis været det sted i landet, hvor de ældre ventede længst tid på sygehusene – knap to måneder i 2002. Men i år har kommunen oprettet en stribe særlige rehabiliterings-pladser, hvor de raske ældre bor efter sygehuset.
Det har fået ventetiden – og antallet af ventende ældre – til at styrtdykke, så København i dag har en maksimal ventetid på 14 dage.
Den ordning bør andre kommuner indføre, mener sundhedsborgmesteren:
»Førhen lå de ældre på afdelingerne og blev svagere og svagere. Nu kan de ældre få den fulde duelighed tilbage og det betyder enormt meget for livskvaliteten. Der ligger kæmpe perspektiver i det her, og jeg kan ikke se, hvordan andre kan sidde med den viden uden at handle,« siger Inger Marie Bruun-Vierø.

Ventetid er i orden
I Folketinget får ventetiden på 30 dage ikke den tidligere socialminister Karen Jespersen (S) til at løfte øjenbrynene.
»Selvfølgelig kunne jeg bare sige, at regeringen svigter, og Københavns Kommune gør det for dårligt. Men billedet er mere kompliceret. 30 dage – det er til at leve med, mener jeg,« siger Karen Jespersen.
Ventetiden er nemlig, siden hendes egen ministertid, nedbragt markant.
Opgørelsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet viser da også, at der er blevet langt færre ældre, der venter på sygehusene. Hver dag sidste år ventede i gennemsnit 286 færdigbehandlede ældre på sygehusene mod 511 i 1998.
»Det er klart et faresignal, at ventetiden nu stiger igen. Men hvis ventetiden skulle ned på nul, så skulle vi jo have tomme pladser stående på plejehjemmene,« siger Karen Jespersen.
Det er et langt større problem, mener den tidligere minister, at kravene for at få en plads på et plejehjem er så strenge.
»Det burde være sådan, at den, der gerne ville på plejehjem, også kom det,« siger hun.
Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra socialminister Henriette Kjær (K).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her