Læsetid: 2 min.

Villaumenizer

... er en af flere musikalske opskrifter på pianisten Kasper Villaumes friske og driftige jazz – live som på cd
25. august 2003

... er en af flere musikalske opskrifter på pianisten Kasper Villaumes friske
og driftige jazz – live som på cd

Koncert og ny cd
Med hele tre spillejobs i træk i Copenhagen Jazzhouse i sidste uge har den 29-årige pianist Kasper Villaume kunnet markere et nyt musikalsk skridt med sin faste kvartet.
Anledningen var passende nok en ny pladeudgivelse, hvilket selvfølgelig er en kunstig markering, eftersom Villaume har været i gang med sin musik – og andres som sidemand – i flere år, og eftersom musikalsk udvikling handler om langsomme processer snarere end pludselige ryk. Når det er sagt, er en ny pladeudgivelse jo et dejlig håndgribeligt sted at slå ned.
Når der spilles, hæfter man sig ved kvartettens tætte lyd, ikke mindst farvet af tenorsaxofonisten Lars Møllers kornfede tone, men også ved andre ting, der jo formelt gælder så mange jazzorkestre, men ikke desto mindre bliver påtrængende for beskrivelsen af Villaume-kvartettens musik: den forfriskende energi og swingfornemmelse – ikke mindst udgående fra Morten Lund (trommer) og Jesper Bodilsen (bas), der udgør et af dansk jazz’ for tiden bedste rytmesektioner – sansen for gode melodier og Villaumes basale forelskelse i jazztraditionen, der kommer til udtryk i hans valg af eksisterende materiale (fra Oscar Hammerstein til George Gershwin til Dexter Gordon til Chic Corea) og i hans egne, velfungerende kompositioner. F.eks. »Bubbles« som åbnede koncerten (Villaumes hilsen til Horace Silvers soul-jazz?) eller »Villaumenizer«, der med sit uimodståelige New Orleans-groove brænder igennem live og fungerer som en god gammeldags indsprøjtning i kødet på én.
Uden at prøve på at være specielt banebrydende, vedligeholder og personliggør Villaume således dyderne i den amerikanske jazztradition, gør numrene og stilen til sin egen. »All The Things You Are« i syvdelt taktart, så det swinger på drilsk vis. Gershwins »My Mans Gone« i langsom rockpuls, smuk, luftig og fuld af blå tonefarver.
Og så var det i øvrigt pragtfuldt at se og høre den altid kontrollerede Møller blæse sit horn næsten til nedsmeltning i en Coltrane-agtig duel med Lund midt i Coreas »Quartet #2«. Med dét magtfulde rækkevidde, er der tale om intet mindre end international standard hos Møller.
Ud over af live-begivenhederne, der må fanges på landets jazzspillesteder, er det også muligt at høre den ny musik fra Kasper Villaume Quartet på den netop udsendte #2. Den er, som titlen tørt kaster ud, en opfølger på Villaumes debut-cd Outrun (2001). Den var allerede en bemærkelsesværdig helstøbt plade og gav dengang Villaume en nominering til titlen som det »nye danske jazznavn« ved årets Danish Music Awards. Pladen demonstrerer den yderligere modning i orkestrets tæt knyttede spil, og er en formfuldendt produktion af Villaumes egne kompositioner og velvalgte covers. Ni numre, der flyder upåklageligt igennem udgivelsen fra start til slut.

*Kasper Villaume Quartet, Copenhagen Jazzhouse, fredag

*Kasper Villaume Quartet: #2 (Stunt Records 03102) www.villaume.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her