Læsetid: 3 min.

www.medmenneskelighed.dk

Dating kan bruges til mere end at flirte og score kærester. For mange bliver nettet en kilde til kontakt, venskab og omsorg
27. august 2003

Netværksdating
»Alt i alt er vi nok begge blevet noget forundret – ja nærmest rystet – over, hvor slemt det står til i de danske hjem. Vi oplever, at den daglige facade holdes, men kan folk komme til at snakke mere eller mindre anonymt, så er det som et isbjerg under vand-overfladen. Desværre står det lige galt til, enten det er i ’de små hjem’ eller de højere luftlag.« Ordene kommer fra en 53-årig østjysk kvinde, som fandt sin mand på Dating.dk, men stadig har en profil på datingsitet, da hun gennem sine år som netdater har fået et omfattende netværk online: »Personligt tror jeg kun, at det er et fåtal, der er på nettet for at score. Resten er terapi af den ene eller den anden slags.«
Netdating er en nem måde at komme i kontakt med andre. Men blandt det brede forum af kærlighedssøgende profiler finder man i stigende grad også folk, som ikke søger en kæreste, men bare én at ’tale’ med; én, som lytter og giver råd. Det er en udbredt opfattelse blandt de netdatere, som Nysgerrige Rita har været i kontakt med, at det er nemmere hurtigt at lære hinandens sande jeg at kende over nettet end IRL (In Real Life). De utallige mails og sms’er, der skrives før den store date, giver anledning til at udveksle personlige livserfaringer, håb og drømme og dermed indsigt i, hvem der gemmer sig bag den anden skærm. Samtaler, man aldrig ville have ført ansigt til ansigt ved første møde, foregribes over mails. Og muligheden for at forblive anonym fordrer en hudløs ærlighed og åbenhed.
Ligesom denne 27-årige kvinde fra Fyn fremhæver en stor del af brugerne den direkte samtaleform, som findes på nettet: »Der er en utrolig stor ærlighed og åbenhed her i cyberspace omkring det personlige, og måske er det med til at skabe en følelse af venskab.«

Et net af kontakter
For mange bliver nettet kilde til den omsorg, som kan være så svær at få fra andre i hverdagen. Som en 30-årig enlig mor fra København formulerer det, så var det snarere behovet for den voksne kontakt end drømmen om den eneste ene, der gjorde, at hun oprettede en profil på Dating.dk: »Jeg startede med at bruge Dating, da jeg var alene med min ældste søn. Når han var lagt i seng om aftenen, og jeg savnede selskab, altså nogle at snakke med, så loggede jeg på Dating.«
Webbrevkasser, hvor man kan spørge om alt fra sundhed, sex, parforhold og karrieremæssige problemer, er i vækst på internettet. Ligeledes er der i dag mange sites, hvor folk samles om en individuel eller fælles sorg. KnusteHjerter.dk er et af de danske sites, hvor man kan maile med andre om hverdagens problemer og sorger.

Her er jeg
Den elektroniske interak-tion, portalernes direkte samtaleform, kan have en nærmest terapeutisk effekt. Den første opgave for den nye netdater er at skrive en personlig profil. Profilen giver mulighed for at kommunikere, hvem man er, og hvad man søger, til de andre. Men det at skulle beskrive sig selv som et aktivt søgende menneske er en undervurderet udfordring. Er man seriøs og ærlig i sit forehavende, er det første menneske, man møder på nettet, snarere sig selv end en potentiel partner.
En af Nysgerrige Ritas netveninder, en fynsk kvinde, skriver: »Dating har mange fordele, og en af dem er, at man møder mennesker på tværs af landet, selv om de fleste er mænd fra København ;-). Men ikke mindst så møder man sig selv. Jeg kendte godt mig selv, før jeg startede på Dating, men det at få sat ord på har da tydeliggjort, hvad jeg står for, hvilke forventninger jeg har, og hvad jeg tolererer. Super sundt!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her