Læsetid: 2 min.

Actionman

19. september 2003

Spot
For et par år siden skulle jeg have været til middag ombord på det gode skib Marina, som hvert år ligger til i havnen i Cannes og er stedet, hvor Nordisk Film inviterer pressen og forretningsforbindelser hen for at slappe af midt under en hektisk filmfestival.
Det år tilhørte yachten ved siden af Marina den belgiske actionstjerne Jean-Claude Van Damme, og han var, ifølge de heldige af mine kolleger som var til stede, ikke bleg for at give en lille opvisning i de 360 graders flyvespark, der er hans speciale.
Det ville jeg altså gerne have set. Ikke fordi jeg er den store fan af The Muscles from Brussels, som han kaldes, men fordi han i al sin selvglæde aldrig har været bleg for på film eller i virkeligheden at vise sig frem, også selv om han ofte kommer til at fremstå som en klovn.
Her er f.eks. et par af hans mere mindeværdige udtalelser til pressen:
»I am the Fred Astaire of karate.« Og: »In an action film you act in the action. If it’s a dramatic film you act in the drama.«
Og med disse sprogblomster in mente kan man ikke andet end tro på Van Dammes egne udtalelser om, at han har lært sig selv engelsk ved at se den animerede tv-serie om Familien Flintstone.

Jean-Claude Van Damme er født i Belgien i 1960, og allerede i sine teenageår blev han europamester i karate. I midten af 80’erne fik han små roller i forskellige, europæiske film, men det var med hovedrollen i den voldelige Bloodsport fra 1988, at han brød igennem.
Siden har han lavet noget, der føles som en endeløs række meget elendige actionfilm, hvor blodet sprøjter, og lemmer brækkes – det siges, at han ikke tør optage sine actionscener i USA, fordi de er så voldsomme.
Stort set alle hans film er variationer over det samme tema: Enspænder møder overmagt og sejrer. Og nogle af dem er tilmed temmelig underholdende – er man altså til kitsch – fordi de er så dårlige og Van Damme så dårlig en skuespiller.

Han er faktisk ikke i stand til at sige mange sammenhængende replikker, så man tror på hans karakterer og på, hvad han siger.
Kun få af Van Dammes nyere film har fået biografpremiere, men de må trods alt have fundet sig et stort videopublikum, for han bliver ved med at lave dem.
I nogle af sine film medvirker Van Damme bare, andre har han skrevet og produceret, og en enkelt, The Quest fra 1996, har han oven i købet instrueret. Den er der sørme mulighed for at se på TV2 i aften, mens søsterkanalen, TV2 Zulu, viser en anden, mere ukendt Van Damme-film, Lion the Streetfighter (1990).
Det er bare om at få gang i popcornmaskinen og slå sig ned i sofaen.
God fornøjelse.

*TV2, 22.15-23.50: The Quest

*TV2 Zulu, 20.55-22.45: Lion the Streetfighter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her