Læsetid: 3 min.

Bred støtte til stort dna-register

Der er markant støtte til Dansk Folkepartis forslag om at lade alle borgere dna-registrere. Både formanden for Folketingets retsudvalg og kriminalpolitiet bakker op
20. september 2003

Der er markant støtte til Dansk Folkepartis forslag om at lade alle borgere dna-registrere. Både formanden for Folketingets retsudvalg og kriminalpolitiet
bakker op

Politiet bør stille og roligt gå i gang med at opføre alle danskere i dna-registret.
Det mener formanden for Folketingets retsudvalg, SF’s Anne Baastrup, der bakker om et forslag om at lade hele befolkningen indgå i politiets dna-kartotek.
Forslaget kommer fra Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard og har støtte af strafferetseksperten Jørn Vestergaard, Københavns Universitet.
Både Sverige – på baggrund af mordet på Anna Lindh – og Storbritannien diskuterer for tiden at udvide deres respektive dna-registre til at omfatte hele befolkningen.
Herhjemme afviser retsudvalgets formand, at et omfattende dna-register medfører et overvågningssamfund:
»Sådan virker registret jo ikke. Det er udelukkende muligt for politiet at se, om en person har efterladt et dna-spor på et bestemt sted. Det kan ikke misbruges til at se, om personen har genetiske sygdomme eller alle mulige andre ting,« siger Anne Baastrup.
Også Dansk Kriminalpolitiforening støtter tanken om en omfattende dna-database forudsat at der bliver stramme regler for politiets brug af registret.

Flere sager opklares
Et obligatorisk dna-register ville have den helt håndfaste virkning, at flere forbrydelser ville blive opklaret, mener Peer Withagen, formand for Dansk Kriminalpolitiforening.
»Det ville give os en fordel i forhold til nu, hvor vi kan finde en DNA-profil på et gerningssted uden at kende personen. Hvis vi havde alle borgere stående, så kunne vi spore personen og flere sager ville nemt kunne opklares. Set med efterforskningsbriller på, så ville det klart være et plus,« siger Peer Withagen.
Han mener, at strenge registerforskrifter vil kunne dæmpe danskernes angst for at stå opført i dna-databasen:
»Politiet skal ikke bare have lov til at slå folk op i flæng. Men med regler for, hvornår registret måtte bruges – f.eks. afgrænset til visse typer af sager, så kunne det opfylde borgernes behov for tryghed,« fortæller kriminalpolitiets formand.

Kun mænd i register
Forslaget om obligatorisk dna-registrering af alle danskere er tidligere faldet på gulvet alene på grund af prisen – i 1996 anslået til mindst seks mia. kroner.
Derfor foreslår retsordfører Anne Baastrup, at politiet blot langsomt begynder på registreringen for at gøre det så billigt som muligt.
Alle yngre danskere afleverer i dag blodprøve ved fødslen, og prøverne opbevares på Kennedy Instituttet i København.
Politiet kan begynde at oprette dna-profiler – genetiske fingeraftryk – ud fra disse prøver, mener Anne Baastrup.
I Storbritannien, der i dag har verdens mest omfattende dna-register med to millioner profiler, har formanden for landets politimestre, Kevin Williams, netop foreslået at lade alle briter indgå i kartoteket.
Også den britiske genforsker Alec Jeffreys, som var med til at udvikle dna-teknikken for næsten 20 år siden, er fortaler for at lade alle borgere indgå.
I det anerkendte britiske tidsskrift, The Lancet, præsenterer lederskribenten Virginia Arbour i stedte et forslag om, at lade alle mænd stå opført i registret.
I Storbritannien bliver 80 procent af alle voldelige forbrydelser begået af mænd. I Sverige er tallet 90 procent.
Chefen for det svenske politis dna-register Helena Stolt Olsson afviser dog tanken.
Det svenske politis dna-register indeholder i dag blot 2.500 forbrydere.
Hvis politiet alene registrerer mænd, så er det en overtrædelse af registerreglerne, der ikke tillader registrering alene efter køn, oplyser Helena Stolt Olsson til avisen Dagens Nyheter.
Også i Danmark afviser politiet tanken om at gøre dna-databasen obligatorisk for mænd:
»Selvfølgelig bliver de fleste voldelige forbrydelser begået af mænd. Jeg har f.eks. aldrig hørt om en kvindelig seksualforbryder – bortset fra ganske få incestsager. Men hvis vi tager det skridt, at gøre et dna-register obligatorisk, så skal vi tage det fuldt. For der er også alvorlige forbrydelser, der begås af kvinder,« siger formanden for kriminalpolitiets forening, Peer Withagen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu