Læsetid: 2 min.

Californisér Europa

5. september 2003


(2. sektion)

Racisme
*»Tænk hvis man kunne hente Alfred Rosenberg, nazismens førende ideolog for racerenhed, op fra helvede og vise ham det bakkede område ud for Stanford University, Californien. Lad ham sidde på bænken ved en sti i en times tid og betragte de unge studerende, der jogger forbi: Den to meter høje japansk-amerikaner (der ligner en texansk quarterback), den iransk-italienske amerikaner, den skandinavisk-kinesiske amerikaner, den tysk-irsk-indianske amerikaner – ja, alle disse moderne amerikanere, der udstiller næsten hver en tænkelig nuance af hudfarvespektret og utallige fysiognomiske variationer i ofte uhyre smukke kombinationer. Og lad så herr Rosenberg dø igen. Af chokket over dette ødelæggende stød imod nazismens racistiske drømmeutopi.«
Sådan skriver historikeren Timothy Garton Ash i The Guardian 40 år efter Martin Luther King gav sin drøm om universelt broderskab og nedbrydning af raceskel mæle.
»Californication (fornication = hor, red.), dvs. ’interracialt’ seksuelt samkvem, må være det ultimative svar på racefordommene. Hvis mænd og kvinder helt konsekvent undlader at skele til race og etnicitet, når de vælger, med hvem de vil have børn, og hvis deres børn og børnebørn fortsætter ad samme spor, vil vi en gang i fremtiden uværgeligt nå til det punkt, hvor præmisserne for racefordomme, men også positiv forskelsbehandling og ’etniske kvoter’ vil være faldet bort.«
Men ’raceblandingen’ er historisk et ret nyt fænomen og et eksperiment, hvis udfald i forhold til at bevare en sammenhængende demokratisk kultur vi endnu ikke kender, påpeger Ash. Selv om USA i generationer har stået som ’den store smeltedigel’, sikrede immigrationskvoter længe, at hovedparten af indvandrere var af hvid, europæisk herkomst:
»I 1960 var blot 16 mio. amerikanere af ikke-europæisk afstamning. I dag er de 80 mio. Næsten hver fjerde californier er født uden for USA. Kigger man ned over rækken af kasseassistenter i et Safeway-supermarked, ser alle verdens folkeslag ud til at være repræsenteret. Og alle siger de: ’Have a nice day!’«
Europa må lære af Californien, pointerer Ash: »Europa har enten brug for et massivt baby-boom eller for en storstilet indvandring fra tredjeverdenslande for at kunne opretholde velfærden for sin aldrende befolkning. Hvad Europa har brug for er californication.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her