Læsetid: 2 min.

Christiania-konkurrence i modvind

Flere af landets kendte tegnestuer melder fra: De vil ikke deltage i idekonkurrencen om Christianias fremtid
6. september 2003

Regeringens Christianiaudvalg skal ikke forvente trængsel blandt deltagerne i den idékonkurrence, som udvalget udskrev for en uge siden.
Enten har tegnestuerne ikke bemærket, at idékonkurrencen er udskrevet, eller også melder de klart fra, fordi de ikke ønsker at være med til at udarbejde en helhedsplan for Christiania.
»Idékonkurrencen vil betyde, at Christiania nedlægges, så den rører ved noget meget væsentligt,« siger Torben Schmidt, medindehaver af Wohlert Arkitekter.
»Og lige præcis med denne konkurrence skal tegnestuerne gøre op med sig selv, hvad det politiske signal af at deltage vil være: Stemmer det med deres kundeportefølje, og vil det være en god idé eller ej, hvis Christiania rives ned,« siger han.
Vilhelm Lauritzens tegnestue deltager ikke, fortæller Søren Daugbjerg. »Vi vurderer meget nøje, hvilke offentlige konkurrencer vi vil deltage i set ud fra et forretningsperspektiv. Og så ligger vi på Christianshavn og er ikke utilfredse med vores nabo Christiania,« siger han.
Hos Møller & Grønborg siger landskabsarkitekt Peter Friis: »Det er ikke særlig smart for arkitekter at sidde og fedte rundt med nogle menneskers bolig, når de ikke selv vil være med. Christiania har selv gjort det så udemærket, at jeg ikke kan se, hvad vi kunne tilbyde.«

Smøres af på arkitekter
Eva Jarl Hansen fra BBP Arkitekter A/S mener, at idékonkurrencen lyder, »som om man vil smøre en ubehagelig politisk beslutning af på arkitekterne«.
»Vi skal formgive og designe, ikke sidde og gætte. Vi risikerer at komme med et bud, der enten er for lang- eller for korthåret i forhold til, hvad der ønskes. Grundlaget lyder meget diffust,« siger hun.
Flere tegnestuer kalder konkurrencen »dybt godnat«, dog ikke offentligt. I stedet foretrækker de »det stille nej« og lader være med at deltage, som det siges. Og så er der en del, som ikke har bemærket, at idékonkurrencen er udskrevet. Det gælder f.eks. Pouli H. Møller fra Dissing & Weitling. Og Aarhus Arkitekterne, Skaarup & Jespersen og AI-gruppen.

Længe leve Christiania
Danske Arkitekters Landsforbund (DAL) har ikke været involveret i tilrettelægningen af konkurrencen.
»Vi tilbød ellers udvalget vores assistance, men det var man ikke interesseret i,« siger Bente Beedholm, direktør i DAL.
»Det virker som en meget løs opgave, der skal være en brik i et politisk spil frem for en rigtig konkurrence,« siger hun og tilføjer, at »der er meget god og spændende arkitektur på Christiania.«
Arkitekterne skal heller ikke forvente fagdommere til at bedømme de indkomne forslag. Det bliver embedsmændene i Christianiaudvalget, dvs. jurister og cand.polit’er.
Kun en tegnestue har allerede tilkendegivet, at de vil deltage: Det er tegnestuen Vandkunsten på Christianshavn:
»Det bliver med en fire meter lang planche, hvor der bare står: Længe leve Christiania,« siger arkitekt Jens Arnfred.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her