Læsetid: 2 min.

I dagens anledning

Over hele Tyskland markeres filosoffen Theodor Adornos 100 års dag, Frankfurt ærer ham med en plads i byen
12. september 2003

(2. sektion)

Adornomani
Den første gang havde jeg besvær med at følge med i foredraget; blændet af udtrykkets og præsentationens brillans snublede jeg i tankernes retning,« skriver filosoffen Jürgen Habermas om sit første møde med Theodor W. Adornos tanker.
Beretningen står at læse i ugeavisen Die Zeit, der helligede det meste af en kultursektion (sidste uge) til at markere 100 året for den tyske tænker og komponists fødsel den 11. september 1903.
Mærkedagen er anledning til et væld af bogudgivelser, foredrag, symposier, offentlige diskussioner og koncerter – for ikke at tale public service-mediernes anstrengelser og avisernes bidrag: De kommende uger står i Adornos tegn – som man også kan se på forlaget Suhrkamps hjemmeside.
Suhrkamp var i sin tid filosoffens forlag, og det er derfor ganske naturligt, at Suhrkamp har samlet alle Adorno-arrangementer på sin internetside. Langt de fleste arrangementer finder sted i hans føde- og hjemby Frankfurt, der ydermere ærer ham ved at opkalde en plads efter ham.
»Vi vil gerne holde mindet om en stor tænker i live,« forklarer byens konservative overborgmester, Petra Roth.
»Hans kritiske teori, udviklet sammen med Max Horkheimer, er en af de vigtigste socialvidenskabelige tankeretninger, som endnu i dag har betydning. Adorno var frankfurter, han levede det meste af sit liv her, og han har på afgørende vis påvirket det kulturelle liv i Frankfurt.«
Ud over navngivningen af pladsen er der også åbnet en Adorno-udstilling med billeder, breve, skriftstykker, kompositionen og andre dokumenter fra hans liv; blandt dokumenterne er det papir, hvormed nazisterne i 1933 fratog Adorno og andre jødiske lærere retten til at undervise, samt den sundhedsattest, der 20 år senere gjorde ham duelig til tjenestemandsansat professor ved Frankfurts universitet.
En samling breve dokumenterer desuden diskussionen mellem Adorno, Max Horkheimer og Herbert Marcuse om 1960’ernes studenteroprør, som de var med til at præge.
Byen har også arrangeret en byvandring gennem Adornos Frankfurt, som blandt andet fører forbi hans yndlingscafe. Undervejs fortælles der muntre anekdoter om manden, der gerne gemte sig i et skab på sit kontor for at undgå mødet med uønskede gæster.

Bøger
*Theodor W. Adorno: Die Hauptwerke, jubilæumsudvalg, 1.958 sider, Suhrkamp.
*Theodor W. Adorno: Gesammelte Schriften, cd-rom, DirectMedia Verlag.
*Detlev Claussen: Theodor W. Adorno, ein letztes Genie. 480 sider, S. Fischer Verlag.
*Theodor W. Adorno: Kindheit in Amorbach. Udgivet af Reinhard Pabst, 252 sider, Insel Verlag.
*Theodor W. Adorno: Briefe an die Eltern. 576 sider, Suhrkamp

Udstilling
*Stadt- und Universitätsbibliothek, Frankfurt am Main, mandag-fredag kl. 9-19, indtil 21. oktober.

Avisartikler, usorterede
*www.paperball.de

Arrangementer:
*www.suhrkamp.de/autoren/adorno/jubilaeum/veranstaltungen.htm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her