Læsetid: 5 min.

Dansk erfaring mod sultne rumænere

Det danske kollektiv skal sandsynligvis spille op til deres bedste for at besejre en flok unge og sultne rumænere, der har potentialet til at løfte deres landshold op blandt de bedste i Europa
10. september 2003

Landskamp
Normalt er det sidste pressemøde før en landskamp en ganske forudsigelig affære, hvor landstræner Morten Olsen afleverer nogle forbindtlige ord om modstanderen og sit eget mandskab, hvorefter journalisterne defilerer rundt blandt spillerne for at opsamle lige så ufarlige udtalelser om det kommende opgør.
Ved tirsdagens pressemøde på Hotel Marina i Vedbæk var der dog sørget for en vis form for underholdning, idet tøjfirmaet Hummel havde valgt at præsentere sin nye landsholdstrøje, som spillerne vil iføre sig for første gang i aften, og som også vil blive brugt ved EM til næste år – skulle det danske landshold kvalificere sig.
Denne beslutning førte til kostelige scener, da DBU’s myndige pressechef, Lars Berendt, indledte pressemødet med at kalde udvalgte spillere ind fra en sidefløj og dirigere dem ind midt på podiet, hvor de tydeligt forlegne tog opstilling i det nye dress. Den umiddelbare generthed, som spillerne udstrålede ved at skulle indtage rollen som mannequiner, vakte moro, og stemningen blev ikke dårligere af, at både Jon Dahl Tomasson og Claus Jensen rødmede klædeligt, da deres entré blev mødt med spredte klapsalver. Det store bifald høstede dog Niclas Jensen, der indtog scenen iført en smart, sølvfarvet (!) sag. Denne farve skal symbolisere, at samarbejdet mellem DBU og Hummel har nået sølvbryllypsalderen, men dragten bliver kun taget i brug, hvis den normale udebanedragt ikke kan anvendes.

Generationsskifte
Efter modeshowet var det tid til den mere alvorlige del af seancen – landstrænerens rituelle lovprisning af modstanderens kvaliteter; men Morten Olsen lød oprigtig, da han sagde, at Rumænien råder over en lille håndfuld spillere i verdensklasse og »har potentialet til at blive et europæisk storhold.«
Siden den danske sejr på 5-2 i Bukarest i marts har rumænerne gennemført et generationsskifte på holdet, og især forsvaret har måtte holde for. Ud er røget den aldrende forsvarsgeneral Popescu, målmanden Stelea og den langsomme venstre back, Filipescu – der blev fuldstændig rundbarberet af de danske kantspillere – og ind er kommet nye folk, der har været med til at revitalisere det rumænske mandskab, der fremtræder både ungt, sultent og farligt. Ydermere har det ryggen mod muren, hvilket skulle være med til at garantere en dramatisk fodboldkamp i Parken i aften.
Rumænernes nye hold er bygget op omkring en akse, der består af den særdeles talentfulde midterforsvarer Chivu fra AS Roma, veteranen Munteanu, som dirigerer en stor del af rumænernes opspil, og angriberen Mutu, der var en del af det store kontingent stjernespillere, der i sommerpausen skiftede til Chelsea og siden har scoret adskillige mål for den engelske overklasseklub.
Omkring sig har disse tre kvalitetsspillere et kontingent boldsikre teknikere, der er i stand til at spille kombinationsfodbold i meget stor fart, hvis de møder en modstander, der ikke formår at sabotere deres sammenspil. Det gjorde nordmændene ikke, da de to hold mødtes på Ullevaal i juni, og derfor kom Norge i alvorlige vanskeligheder i en kamp, som de var heldige med at redde et point ud af med resultatet 1-1.
»Norges forsvarsspil er baseret på, at de er i stand til at lægge pres på boldholderen, men rumænerne spillede bolden så hurtigt rundt, at det aldrig lykkedes for dem,« som landsholdets assistenttræner, Keld Bordinggaard, forklarede Information, efter Morten Olsen havde afsluttet sit indlæg.

Diamantopstillingen
Samme Bordinggard var netop vendt hjem fra Bukarest, hvor han havde set rumænerne besejre Luxembourg med 4-0 i weekenden, og han kunne berette om et rumænsk hold, der spiller 4-4-2 med en midtbane, der veksler mellem en bred formation, hvor alle spillerne ligger på linje, og en mere offensiv diamant-opstilling, hvor fløjene trækkes ind i banen og en enkelt spiller skubbes frem i en hængende rolle bag angriberne. Mod Danmark forventer Bordinggaard dog, at rumænerne primært vil spille med den klassiske, brede 4-mands midtbane.
»Jeg tror ikke, at de tør give vores kantspillere al den plads, som de vil få imod en diamant-opstilling,« sagde han.
Derudover kunne Bordinggard tilføje, at rumænerne også råder over et par backs, der er særdeles villige til at skyde med frem for at skabe overtalssituationer på kanterne, når holdet er i fremdrift, samt at rumænernes spil har alle de typiske kendetræk for et Balkan-hold.
»De bygger som regel deres angreb op med mange boldberøringer og er ikke et typisk kontra-hold, der ekspederer sig selv op i modstanderens straffesparksfelt med en lang bold, når de skal vende forsvar til angreb,« fortalte han.
Dette er også en af årsagerne til, at Bordinggaard ikke forventer at møde et defensivt indstillet rumænsk hold. En anden årsag er, at en forsvarsbetonet opstilling ville stride imod holdets mentalitet.
»Det rumænske landshold hører ikke til dem, der graver sig ned i en time og ser tiden an, som for eksempel Norge kunne finde på,« sagde han. »Det ligger slet
ikke til dem. De vil frem på banen og dominere spillet.«

Ebbe Sand: Vi var heldige
I det hele taget var respekten for rumænerne stor over alt i den danske landsholdslejr. Morten Olsen erklærede ligeud, at han er fan af den rumænske måde at spille fodbold på. Og Ebbe Sand erkendte mere eller mindre direkte over for en kreds journalister, at det danske landshold havde været heldig med at forlade Bukarest med en sejr i foråret: »Vi skal være lykkelige for, at vi udligner så hurtigt efter at de er kommet foran 2-1,« sagde han. »På det tidspunkt tænkte jeg, at nu ser det svært ud. Og hvis vi ikke var kommet hurtigt tilbage i kampen, kunne det lige så godt have været os, der havde tabt med et par mål. Men nu var vi heldige og havde alle marginalerne på vores side.«
Det gør det ikke nødvendigvis i Parken i aften, og derfor vil der sandsynligvis være brug for en klassepræstation af de danske spillere, hvis de skal trække sig ud af opgøret med de tre point.
Regnestykket er ganske simpelt: Rumænerne skal bruge en sejr for at bevare EM-håbet. Og hvis Danmark vinder, er vi stensikre gruppevindere. På sin vis er det synd, at EM-puljens to mest boldspillende mandskaber er havnet i en situation, hvor de skal forsøge at slå hinanden ud, mens boldsparkerne fra Norge tilsyneladende har skrabet point nok til sig til at besætte andenpladsen, men sådan kan fodbold være så grusomt, og når vi nu er havnet i disse omstændigheder, må vi fæste vores lid til ordene fra Bordinggaard:
»Rumænien har et hold med et meget stort potentiale, men de er første lige begyndt at bygge deres mandskab op. Vi har arbejdet med den samme struktur på holdet, siden Morten Olsen blev træner. Vores organisation på banen er stærkere end deres, og det gør forhåbentlig udslaget.«

*TV2 transmitterer fra Parken kl. 18.25. Der er kickoff kl. 19.15

FAKTA
Forventede startopstillinger
*Danmark (4-3-3): Thomas Sørensen – Thomas Helveg, Martin Laursen,
René Henriksen, Niclas Jensen – Morten Wieghorst, Jon Dahl Tomasson, Thomas Gravesen – Jesper Grønkjær, Ebbe Sand, Martin Jørgensen.
*Rumænien (4-4-2): Bogdan Lobont – Flavius Stoican, Adrian Iencsi, Cristian Chivu, Razvan Rat – Florentin Dumitru, Mirel Radoi, Daniel Pancu, Dorinel Munteanu – Adrian Mutu, Ionel Ganea.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her