Læsetid: 2 min.

Dansk Oprah

13. september 2003

Stetoskopet
Stemmen er dyb, rund og karismatisk, en madras af moderlig ro under de pressede unge stemmer i den anden ende. Efter nogle spjæt og hop lander de blødt, stemmerne: Navnet er Tine Bryld, Danmarks svar på Oprah Winfrey.
I USA ville Tine Bryld nemlig ikke bare være en berømthed, men også et brand – og formentlig en meget, meget rig dame, som Oprah Winfrey er blevet det på sit show. På det driftige amerikanske marked ville man ganske enkelt mene, det var synd og skam ikke at kapitalisere alt det, Tine kan: Hun kan lytte og forstå, hun har den blanding af intellektuel nysgerrighed og empati, der skaber den Store Interviewer. Forlag og ghostwritere ville have stået i kø for at udgive hendes gode råd.
Men sådan er i det ikke i Danmark, og Tine Bryld skænker næppe selv sine tabte formuer mange tanker.
Siden starten på radioprogrammet Tværs for over 30 år siden er hundreder af unge tumlet igennem radioen til Tine. I gennemsnit er de blevet stadig ældre og er nu ikke sjældent op i tyverne, når de ringer eller mailer.
Prøv at lytte med denne søndag og bliv klogere selv. Tine spørger altid til det nære netværk: Hvordan lever du, hvad med forældre, kæreste, arbejde, venner? Kriterierne er det svært at være uenig i: En dårlig kæreste skal man ikke finde sig i, men dårlig familie må man prøve at lære at leve med!
Som på hjemmesiden under Forholdet til andre, hvor to unge kvinder redegør for problemer med et nærtstående menneske, som vil dominere dem:

Til den 20-årige med en kritisk, kontrollerende mor, lyder Tines svar: »Det er godt, du er flyttet hjemmefra, men det tager tid at finde sig selv og måske er det vigtigt, at du i begyndelsen holder igen med at besøge din mor. Jeg er ikke enig med dine veninder i, at du skal bryde kontakten med hende. Det tror jeg ikke du kan klare – fordi du jo også har følelser for hende. Hun er en del af dit liv – en del af din bagage, men jeres forhold har udviklet sig til noget andet end I havde forventet.«
Men over for den 21-årige, der står for at flytte sammen med sin besværlige kæreste, lader Tine fløjlshandskerne falde: »Den mand lyder som om han vil bestemme ikke bare over sit eget liv, men også dit. Og du er efter eget udsagn slet ikke indstillet på at blive buret inde i et gyldent parcelbur. Du elsker ham, skriver du. ’Nå’, siger jeg bare og læser hvad du har skrevet. Mon hun gerne vil styres og bestemmes over, mon du gerne vil undvære veninder, byture m.m. på grund af ham? Det bliver kun værre, lover jeg dig, hvis han får lov til at dominere din tilværelse på den måde.«
Tak for kaffe og for sangen, Tine.
Vi høres ved i morgen.

*P4 søndag 16.00: Tværs

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her