Læsetid: 2 min.

Danske politikere: Bevar det åbne demokrati

Danske politikere sørger over Anna Lindhs død, men advarer imod at lade drabet ødelægge det nordiske demokrati
12. september 2003

Danmark
Statsminister Anders Fogh Rasmussen og den fratrædende generalsekretær for NATO, skotten George Robertson, var forsinkede, da de i går formiddags holdt pressemøde i spejlsalen på Christiansborg. Forsinkelsen skyldtes nyheden om, at den svenske udenrigsminister Anna Lindh var død.
Men selv om Anna Lindhs død rystede de to politikere, var det vigtigt for dem at gennemføre pressemødet. De havde nemlig et budskab, de gerne ville af med – ikke bare om NATO’s arbejde, men om vigtigheden af at bevare et åbent demokrati. På trods.
Anders Fogh Rasmussen kaldte mordet på Anna Lindh for »dybt tragisk«. Han tilføjede, at »vi i Danmark – som i de andre nordiske lande – har en tradition for, at offentlige personer er i stand til at gå omkring uden al for stor beskyttelse«.
Statsministeren udtrykte håb om, at den åbenhed vil overleve mordet på Anna Lindh.
Netop i Sverige har der igennem de seneste år været en række politiske forbrydelser, heriblandt politiske mord. Og for hver forbrydelse har det krævet lidt mere mod og udholdenhed af politikerne at holde fast i den særlige nordiske åbenhed.
Stærkest i den kollektive erindring står nok mordet på statsminister Olof Palme i 1986. Men det var også i Sverige, at unge nazister i 1999 myrdede fagforeningsmanden Björn Söderberg. Ligesom det var i Sverige, at en bombe i 1999 blev plantet i en bil, der tilhørte et journalistpar fra det venstreorienterede blad Expo. Bomben sårede parrets dengang otte-årige søn alvorligt. Torsdag morgen døde så Anna Lindh.
Imens har ikke bare statsminister Anders Fogh Rasmussen, men en stribe politikere i Danmark udtrykt chok og sorg ovenpå drabet.
Tidligere miljøminister Svend Auken (S) var privat ven med Anna Lindh. Han kalder hende en af Sveriges største politiske talenter.
Svend Auken er, på trods af mordet og på trods af at han selv har oplevet at blive truet af modstandere, ikke tilhænger af livvagter til politikere.
Det samme gælder både den radikale leder Marianne Jelved og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
»Jeg tror, at demokratiet er det vigtigste våben overfor voldsmænd,« siger Poul Nyrup Rasmussen.
JuniBevægelsens Jens-Peter Bonde kendte Anna Lindh fra hendes arbejde i EU:
»Vi ærer bedst Annas minde ved at fastholde, at en politiker også er et menneske, der skal kunne gå i butikker uden politibeskyttelse og tale med tilfældige mennesker i en offentlig bus,« mener han.

Rød maling
Folketingets formand Christian Mejdahl (V) kalder mordet på Anna Lindh for afskyeligt og frygteligt, men siger samtidig, at der ikke er planer om at udbygge sikkerheden på Christiansborg.
»Vi kan ikke gøre det bedre uden at gøre Christiansborg til en fæstning, og det vil vi ikke«.
Sikkerhedsforanstaltningerne i Folketinget er strammere i dag end de har været i mange år.
Det skyldes især terrorangrebet på USA 11. september 2001, og angrebet med rød maling på Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller. Men det er, i sammenligning med lande som Frankrig, USA og Storbritannien, stadig let for danskerne at komme i kontakt med politikerne.
Politiets Efterretningstjeneste, PET, skal nu vurdere, om personbeskyttelsen af de danske politikere er tilstrækkelig. Siden Anders Fogh Rasmussen blev sprøjtet til med rød maling, er sikkerheden omkring hans person blevet øget. For tiden beskyttes han af to livvagter døgnet rundt. PET skal se på, om den form for beskyttelse også skal til at gælde andre ministre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her