Læsetid: 1 min.

Dansker uønsket i Mexico

En dansk aktivist er endt på det mexicanske politis sorte liste forud for WTO's møde i denne uge. På listen betegnes danskeren som ’ultra’, og dermed uønsket i landet
10. september 2003

Den danske aktivist David Albertsen optæder på en liste over 80 internationale aktivister, som mexicanske myndigheder har sat under skærpet overvågning under det kommende WTO-topmøde i badebyen Cancun. Listen omfatter navne på ca. 20 mexicanske og 60 internationale aktivister fra den såkaldte anti-globaliseringsbevægelse, som mexicanske sikkerhedstjenester holder særligt øje med op til topmødet.
På listen optræder verdenskendte navne som forfatterne Naomi Klein, Noam Chomsky, Toni Negri og Micahel Hardt, og forbrugeraktivisten Ralph Nader, der alle af sikkerhedstjensten betegnes som »moderate globofobe«.
Den 29-årige jurastuderende David Albertsen, der er aktiv i gruppen Globale Rødder, er derimod klassificeret som ’ultra’ sammen med f.eks. indianerlederen Blanca Chancoso fra Ecuador, som deltog i et kup mod sit lands præsident i 2000.
»Først syntes jeg, det var lidt sjovt, men egentlig er det ret skræmmende,« siger han.
David Albertsen var pressetalsmand for Globale Rødder under EU-topmødet i København sidste år, hvor gruppen arrangerede en række demonstrationer og aktioner, men aner ikke, hvorfor han er havnet på listen
»Det er meget ubehageligt at optræde på sådan en liste, især når man som jeg rejser meget. Jeg kan godt blive nervøs for, hvilke registre jeg indgår i, og om det udelukker mine muligheder for at rejse.«
»Og hvad med min fremtid som jurist? Vil det kunne virke eksluderende for mig? Det kunne jeg godt frygte.«
Den frygt deler SF’s retspolitiske ordfører Anne Baastrup: »Der er jo tit en høj grad af manglende retssikkerhed ved sådanne lister, og det kan ofte være ødelæggende for en persons muligheder for at få arbejde især i udlandet, hvis man optræder på den slags sorte lister.
Ifølge Anne Baastrup bør udenrigsministeriet kontakte den mexicanske regering og spørge til baggrunden for listen og begrundelsen for at en dansk statsborger optræder på den.

*Martin Lindblom er journalist i Mediesyndikatet Monsun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her