Læsetid: 2 min.

Elsystemer skal under lup

Risiko for strømsvigt skal gøres mindre, mener politikere
25. september 2003

Politikere er bekymret over strømsvigtet, som har kastet lys over et elsystem mere sårbart end forventet.
Det er nu en opgave at mindske risikoen for strømsvigt og begrænse det i varighed og omfang, når uheldet er ude.
»Det har været en negativ overraskelse, at Danmark bliver berørt af problemer i andre lande. Jeg tror, vi politikere har gået rundt med en falsk tryghed, og nu må vi finde årsagen til problemet,« siger formand for Det Energipolitiske Udvalg Aase D. Madsen (DF).
Politikere, eksperter og el-sektoren venter på præcise informationer om strømsvigtet tirsdag.
Det begyndte med et sammenbrud ved det svenske atomkraftværk Oskarshamn, som hurtigt bredte sig til Sjællland, Lolland-Falster og Bornholm. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) – med ansvar for energi – er kaldt i et samråd, og om en uge kommer en foreløbig redegørelse fra Elkraft, der har ansvaret for elforsyningen i den østlige del af Danmark
På et pressemøde onsdag hos Elkraft var status et døgn efter strømsvigtet, at systemet »fungerede fornuftigt«.
»Der var tale om en ekstrem situation. Vores her-og-nu vurdering er, at der er ingen grund til at ændre ved vores strategi,« siger informationschef Kaare Sandholt.
Blandt de energipolitiske ordførere på Christiansborg blev der onsdag peget på forskellige muligheder, som måske kan gøre risikoen for strømsvigt mindre i fremtiden:
*Forbedre de tekniske systemer, som kan blokerer et svensk strømsvigt.
*Knytte elforsyningen i det østlige Danmark sammen med den vestlige del.
*Brug af decentrale kraftværker, når de store kraftværker har forsyningsproblmer.
Brug af mindre kraftværker og vindmøller bliver betragtet som nytteløst af Elkraft, fordi 3.000 megawatt pludselig forsvandt ud af systemet – næsten dobbelt så meget som den samlede elproduktion på Sjælland. Et forslag om at knytte øst og vest sammen vil mest sandsynligt trække Jylland med ind i en dominoeffekt af strømsvigt, vurderer lektor i energiplanlægning Henrik Lund fra Aalborg Universitet. Han støtter den sidste mulighed.
»Alle troede, der var mulighed for en blokade i en situation, hvor Elkraft tilmed har en overskudsproduktion og faktisk kan eksportere strøm. Noget tyder på, at det er en god ide at opgradere de tekniske systemer,« siger han.
Et mere fintfølende værn mellem elnettet i Danmark og Sverige kan give andre problemer. Især i den aktuelle situation, hvor Danmark har en stor nettoeksport af el.
»Jo mere man stiller systemer til at koble fra, jo mere vil det koble fra i situationer, hvor det ikke er hensigtsmæsigt. Vi kunne i et tænkt eksempel få Sydsverige til at gå ud, hvor det ellers ikke ville være sket,« siger informationschef Kaare Sandholt fra Elkraft.

FAKTA
Strømsvigtet
*Togtrafik, Københavns lufthavn og lysreguleringer blev ramt. Telefonmaster satte ud. Dele af det danske internet var ude af drift. Patienter med lungeproblemer fik problemer med iltapperater, der slukkede. Vandforsyningen var ramt, ligesom banker, butikker og virksomheder blev ramt af gårsdagens strømafbrydelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her