Læsetid: 2 min.

Ener eller ensom

4. september 2003

Spot
I sin bog Trapped – Michael Jackson and The Crossover Dream spørger kritikeren Dave Marsh, om Michael Jackson er blevet fanget af sin egen succes eller har ladet sig fange, fordi han på den måde slipper for at tage stilling til omverdenen. Bogen er fra 1985 og blev udsendt
umiddelbart efter, at Michael Jackson havde turneret verden rundt med sine brødre, midtvejs mellem poppejlemærkerne Thriller og Bad, men spørgsmålet er stadig relevant og lige ubesvaret.
Genlæst er der en mærkelig profetisk undertone i bogen, for Michael Jackson blev jo ikke bare fanget af sin egen succes. Han faldt i den fælde, som også Elvis faldt fatalt i; den fælde, der består af lige dele selvtilstrækkelighed, distraktion og dårlig rådgivning.
Deres skæbner er ikke ganske sammenlignelige, for ved siden af musikken er Jackson også forretningsmand, selv om det vist er gået bedre med den side af sagen. Men de har mærkeligheden til fælles. Det aparte som våben mod det normale. Elvis gik i både musikalsk, åndeligt og bogstaveligt eksil. Michael Jackson har de seneste 15 år levet et liv, hvor musikken er kommet til at betyde stadig mindre. Han er blevet et freak show i en verden, som mest defineres af myten om ham, og særheden er dragende.
Fornylig kunne man se et reportageprogram, hvor en journalist havde fået lov til at følge Jackson og hans børn. Det var noget af det mest bizarre og skræmmende, jeg har set. Og i går tog TV3 hul på en miniserie, som fortsætter i aften.

Michael Jackson viser sine hjemmevideoer. Eller som der står i forskræppet: »Dette dokumentarprogram giver os en helt unik chance for at blive bedre kendt med verdens nok mest myteomspundne kunstner: Michael Jackson. Michael selv er programvært, og han præsenterer fascinerende klip fra sit helt private videoarkiv – klip, som aldrig før har været vist på fjernsynet! Blandt de utrolige videoklip ser vi basketballstjernen Michael Jordan prøve at lære popstjernen nogle tricks med bolden. Senere prøver Jackson at lære Jordan sine berømte ’moonwalk’ dansetrin. Det er en scene, som man må se for at tro det!«
Og sådan er det hele vejen med Michael Jackson, men når pædofilirygterne, plastikkirurgien in absurdum, de frivillige forlig med børn, der overnattede i hans seng, og det ubegribelige ægteskab med Elvis’ datter, Lisa Marie, er blevet gårsdagens glemte gossip, er musikken tilbage.
Ok, det er lidt længe siden sidst, men har man ikke Thriller og Bad stående på reolen, er det tegn på manglende dannelse. Og synd. Det er nemlig popmusik, der uden at skilte kloge-Åge-agtigt med det foretager de samme sociologiske og ideologiske kvantespring som Elvis i sin tid. Musik, som er langt vigtigere end ham, der har skrevet den. Musik, der flyver evigt – præcis som den Peter Pan Michael Jackson ser, hver gang han ser sig selv i spejlet.

*TV3 kl. 21.00: Michael Jackson’s Private Home Videos.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her