Læsetid: 1 min.

Flertal vil ansætte flere anklagere for at mindske sagspukkel

Regeringen under pres for at standse ophobningen af gamle straffesager
9. september 2003

Det skal være slut med, at politiet på grund af mangel på anklagere sylter alvorlige straffesager i årevis.
Det mener et politisk flertal uden om regeringen, der nu vil presse justitsminister Lene Espersen til at ansætte flere jurister til at ekspedere sagerne.
De syltede straffesager går stik imod statsministerens regeringsprogram, der lægger vægt på et opgør med konsekvensløsheden.
Justitsministeren har netop modtaget et nødråb om hjælp fra politimesteren i Horsens, hvor mangel på anklagere får politiet til at udskyde straffesager. Nødråbet kommer kort tid efter en lignende sag fra Frederikssund, hvor politiet i årevis lagde alvorlige sager til side på grund af manglende mandskab.
»Vi står over for et uoverskueligt problem. Derfor er der brug for omkring 200 ekstra jurister til politikredsene, som udkørende hold fra Rigspolitichefen og som dommere,« siger formanden for Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup (SF).
Også S, DF og De Radikale står bag kravet: »Vi kan ikke leve med, at sagerne bliver syltet. Vi bliver nødt til at gøre et eller andet, så problemet bliver løst meget hurtigt,« siger Per Dalgaard, DF’s retsordfører. Han vil nu have ministeren til at redegøre for, hvor mange jurister politiet mangler. Derefter vil partiet lade sagen indgå i forhandlingerne om en ny politiaftale.
Samme melding kommer fra retsordfører Morten Bødskov (S): »Med det ny politiforlig skal vi have et markant løft. Pointen er, at de enkelte kredse skal have betydelig større fleksibilitet og kan ændre på sammensætningen af staben, hvis der f.eks. kommer en større sag,« siger Bødskov, som mener, at problemet med mangel på anklagere hænger sammen med, at politiet har brug for en helt ny struktur.
Regeringen har udskudt en reform, der kan betyde et farvel til over halvdelen af landets 54 politikredse. Og har iværksat en produktivitetsanalyse af hele anklagemyndigheden, men har endnu
ikke afgjort, om området skal have flere penge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her