Læsetid: 4 min.

En fodboldmyte hyldes

I en tv-fattigere tid var argentineren Alfredo Di Stéfano superstjerne. I dag hyldes han ved en kamp mellem River Plate og Real Madrid
23. september 2003

Fodbold
BUENOS AIRES – Det hold fra 1950’erne taler de stadig om i Real Madrid og resten af fodbold-verdenen. Læderkuglelækkerier af navne som Puskas, Kopa, Rial og Di Stéfano. Sidstnævnte med fornavnet Alfredo er hovedpersonen, når Real Madrid i aften spiller en såkaldt testemonial for Di Stéfano på Santiago Bernabéu mod Argentinas storhold River Plate. Di Stéfano har udtrykkeligt sagt, at han ikke agter at betræde græsset for at modtage hyldesten for 50-året for sin debut i den kongelige spanske klub. Det bringer uheld for de aktive spillere, siger han på sin karakteristiske let krukkede facon.
I disse dage for et halvt århundrede siden ankom Di Stéfano til Real Madrid som det ikke helt unge argentinske talent på 27 år. Rygtet var løbet over Atlanten, at den blonde angriber, der elskede at spille på midtbanen, havde slået alle argentinske fodboldrekorder med 167 mål på otte sæsoner i fødebyen Buenos Aires. Syv af sæsonerne for Club Atlético River Plate, der i dag løber på græsset som forsvarende argentinske mestre efter at have taget sit 31. klubmesterskab i
juni.
Forventningerne var derfor dengang enorme til den tætbyggede argentiner med det tørre, præcise skud og det generøse overblik. Di Stéfano skuffede ikke. På ti år nettede han 307 gange på 396 kampe, hvilket sammen med hans boldevner gør ham til førstemand i den eksklusive klub af De Fire Store med Pelé, Cruyff og Maradona.

Blandede følelser
I dag vil han overvære kampen med blandede følelser. Lige så blandede som en person, der har to fædrelande, dobbelt statsborgerskab og ifølge ham selv River Plate i den ene støvle og Real Madrid i den anden. Efter næsten et årti i Argentinas bedste fodboldrække og et par kampe for landsholdet skiftede han klubhold, landshold og statsborgerskab – hvilket blev til 31 kampe og 23 mål for Spaniens landshold i slutningen af 1950erne.
På det tidspunkt var Di Stéfano superstjernen i Europa og havde sammen med blandt andet Puskas givet Real fem Europa Cup-titler i træk og lagt det fundament, der i dag gør Real til Europas mest vindende klubhold.
»Det var andre tider,« har Di Stéfano udtalt til spansk og argentinsk sportspresse, hvorfor vi tog til blandt andet Rumænien og Polen uden at kende holdene. De kunne overraske, siger han.
Om Champions League, vor tids afløser for Europa Cup’en, siger Di Stéfano, at talenterne er der – men at pengemændene uden forstand og respekt for fodbolden har taget kontrollen. Bl.a. derfor er han stadig tilknyttet Real som en slags fodboldambassadør.
Når han besøger Buenos Aires og familien, aflægger han altid besøg i River Plates stadion El Monumental. Klubben fra Nuñez (kvarter i Buenos Aires, red.), som River Plate kaldes, nærer stadig stor lidenskab for ham. Men Rivers fans har aldrig accepteret, at Di Stéfano sidst 1960’erne accepterede trænerposten for ærkerivalerne Boca Juniors, Maradonas klub. På den iberiske halvø ville det svare til, at Di Stéfano spillede i F.C. Barcelona – hvad han aldrig gjorde. Derfor lever legenden om Di Stéfano også mest i Spanien, hvor han bliver betragtet som en af deres egne. Det spørgsmål kan og vil Di Stéfano ikke svare på, siger han.
»River og Real er to fodboldinstitutioner med gloriøse og berømte historier. River er den klub i Argentina, der opdyrker flest talenter og gennem tiderne har sendt flest over Atlanten. Klubbens hjemmedyrkede spillere Javier Saviola (i dag FC Barcelona, red.) og Pablo Aimar ( i dag Valencia, red.) har format til det helt store, sagde han mandag til det argentinske dagblad Clarín.
Om forskellen på Real Madrids 50’er-hold og det nuværende med Ronaldo, Beckham, Zidane og Figo siger Di Stéfano, at det er umuligt at sammenligne på grund af tidsforskellen og praktiske forhold.
»Det nuværende hold er måske det hold i verden, der giver mest genlyd. Til tider ligner deres pasninger og spil kunst, som Troldmanden fra Oz har lavet,« siger han.
River Plate stiller med bedste opstilling inklusiv sin unge talentfulde angriber Fernando Cavenaghi. Real Madrid har endnu ikke har afgjort, om alle superstjernerne får spilletid. For Alfredo Di Stéfano er det underordnet. Kun ganske få af de 22 spillere i aften på Bernabéus grønsvær vil træde ind i den eksklusive spillerloge, som Di Stéfano blev et af de første, og største, medlemmer af.

FAKTA
Levende legende
*Født 4. juli 1926 i Buenos Aires.
*Debut som 19-årig for Club Atlético River Plate med 202 kampe og 157 mål fra 1945 og 1947-1952. 1946 for Huracán, med 25 kampe og 10 mål. Vundet fem titler for River Plate.
*Real Madrid 1953-63 med 396 kampe og 307 mål. Vundet 17 titler for Real – heraf fem Europa Cup-sejre.
*Espanyol 1963-65 med 54 kampe og 15 mål.
*Argentinas landshold 1947 med seks kampe og seks mål. Spaniens
landshold 1958-61 med 31 kampe og 23 mål.
*Tidligere træner for argentinske Boca Juniors (mesterskab 1969) og River
Plate (mester 1981) samt Valencia (mester 1970/71).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her