Læsetid: 3 min.

Folket og unionen

EU har det fortsat svært med den folkelige opbakning
16. september 2003

Analyse
Den svenske leder af nej-partiet, De Grønne, kaldte det klare nej resultat af den svenske folkeafstemning om ØMU’en for "forrygende" og en "sejr for demokratiet." Den tyske kansler, Gerhard Schroder, beklagede nej’et, men forsikrede om at »døren ikke er lukket og at det fortsat er muligt for Sverige at tilslutte sig senere.«
I Storbritannien, der som bekendt heller ikke er med i ØMU’en, jublede nej-siden højlydt over, hvad de ser som en »sund skandinavisk skepsis« over for EU. Den konservative skyggeudenrigsminister, Michael Ancram, sagde, at det svenske resultat »bestyrker os i vor tro på, at vores modstand mod britisk euromedlemskab er det rigtige, og demonstrerer rækkevidden af den tvivl, der eksisterer i Sverige og i stigende grad i resten af Europa.
Til BBC sagde han endvidere, at »det svenske resultat viser også, at det er løgn, når de britiske tilhængere i årevis har påstået, at det er er ’uundgåeligt’, at Storbritannien vil tilslutte sig, og at det bare er os, som skaber problemer.«
Den britiske ja-side var afdæmpet i sin skuffelse. Men Financial Times, var kategorisk mandag og skrev, at »beslutningen om at beholde kronen sætter en effektiv stopper for udsigten til, at Tony Blair afvikler et eurovalg i Storbritannien før næste parlamentsvalg«.
Europa-Kommissionens præsident, Roman Prodi, advarede svenskerne om, at nej’et til den europæiske valuta ville betyde tab af svensk indflydelse i EU’s beslutningsproces, men at resultatet var »værre end jeg forventede.«

Gyser om forfatning
Men resultatet var ikke desto mindre mere end ventet. Det overvældende flertal af svenske meningsmålinger pegede på et nej. Det var givet en undervurdering af de svenske vælgere – som nok er i stand til at præstere en kølig analyse af tingene og den svenske sunde økonomi, der pt. klarer sig noget bedre end gennemsnittet af euro-zonelandene – at mordet på den populære ja-sigende, udenrigsminister, Anna Lindh, skulle have fået følelserne til at få overtaget.
Hvad, det svenske nej bekræfter, er først og fremmest den tendens, som for alvor slog igennem ved det sidste valg til Europa-Parlamentet i 1999, hvor afstemningsprocenterne nåede historiske lavpunkter, samt senere ved folkeafstemningerne i Danmark om euroen og i Irland om Nice-traktaten. Nemlig at den Europæiske Union har det mere end svært med den folkelige opbakning.
Og det kan få alvorlige konsekvenser for fremtidens europæiske integration og EU’s evne til overhovedet at fungere med 25 medlemmer, hvis de europæiske vælgere til næste år følger tendensen og afviser den nye EU-forfatning.
Tilhængerne kan håbe på, at afstemningerne om traktaten kan vindes med det, der sædvanligvis kaldes for »de politiske argumenter« – altså argumenterne om Europas fredelige sameksistens og fordelene ved et tæt politisk samarbejde om grænseoverskridende problemer som miljø, indvandring, kriminalitet og sikkerhed – traditionelt anset for at være de stærkeste. Stærkere end de rent økonomiske argumenter, der har været de bærende i de to afstemninger, der indtil nu har været om den fælles valuta (nemlig Danmark og Sverige).
På den anden side vil demokratikortet blive spillet af forfatningsmodstanderne i alle lande. Dertil kommer, at euro-samarbejdet i det mindste er en praktisk realitet – noget som EU-eksperter ofte fremhæver som en fordel, når de skal forklare det store skift i meningsmålingerne til fordel for euroen, som vi har set i Danmark i et stykke tid. Der hedder det, at danskerne er en nation af pragmatiske kræmmere, der vil stemme ja nærmest af bekvemmelighedsgrunde, når de først har set som turister og forbrugere, at euroen virker. At det ikke syntes at have været afgørende i Sverige, vil de danske ja-sigere nok gøre klogt i at studere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu