Læsetid: 2 min.

Forsvar afviser ’blød’ brigade

Tidl. chef for Jægerkorpset foreslår oprettelse af humanitær indsats-brigade. Viceadmiral afviser
5. september 2003

En af forsvarets hårde drenge er blevet talsmand for den bløde indsats.
Den tidligere chef for Jægerkorpset oberstløjtnant Poul Dahl foreslår oprettelsen af en ny specialenhed ved navn Humanitær Indsats Brigade (HIB), der skal indsættes umiddelbart efter de rent militære operationer er overstået.
»Vi mangler en kapacitet, der kan sættes ind i perioden mellem krigens ophør og indtil de traditionelle humanitære organisationer kan komme ind,« siger Poul Dahl.
Oberstløjtnantens forestiller sig, at indsatsstyrken skal have et højt beredskab, være mobil og kunne sættes ind i krigs- og kriseområder med kort varsel. Brigaden skal trække på både militær og civil ekspertise og stå for opgaver som sikkerhed, kommunikation, sundhed og forsyning.
»Vi ved, at danske soldater er vanvittigt dygtige til at løse humanitære opgaver, så derfor er det oplagt, at en humanitær brigade skulle have været inkluderet i de to nye rapporter om fremtidens forsvar.«
Chef for forsvarsstaben, viceadmiral Tim Sloth Jørgensen, er enig med Poul Dahl i, at danske soldater er meget kvalificerede som deltagere i humanitære operationer, men han er direkte modstander af tanken om at oprette en decideret humanitær indsats-brigade. Tim Sloth Jørgensen er bekymret for soldaternes sikkerhed:
»Situationer kan ændre sig ganske hurtigt i konfliktområder. Kamphandlinger kan pludselig blusse op, eller terrorangreb kan sættes ind. Derfor er det helt centralt, at soldaterne er uddannet til at håndtere den slags situationer og ikke kun til at fokusere på de humanitære opgaver,« siger Tim Sloth Jørgensen.
Viceadmiralen mener desuden, at soldater, der primært er uddannet til at løse kampopgaver, sagtens kan deltage i humanitære operationer, mens det omvendte ikke er tilfældet.
Tim Sloth Jørgensen er dog enig med Poul Dahl i, at soldater bør deltage i humanitære opgaver i det vakuum, der ofte opstår, før traditionelle NGO’ere kommer på banen: »Hvis soldaterne opererer i områder, hvor de umiddelbare krigshandlinger er overstået, er det naturligt, at de hjælper med den umiddelbare genopbygning og etablering af forsyningslinjer, men soldaternes primære opgaver er af militær art. Vi skal heller ikke risikere, at humanitære organisationer beskylder os for at tage brødet ud af munden på dem,« siger Tim Sloth Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her