Læsetid: 1 min.

En forsvarlig fremtid?

4. september 2003


*Danske soldater skal i fremtiden anvendes i kortvarige og fokuserede bidrag snarere end langvarig tilstedeværelse i områder med lav konfliktintensitet. Det anbefaler en ny redegørelse fra en arbejdsgruppe under udenrigsministeriet. En anbefaling, der støttes i forsvarets eget udspil om fremtidens militær. Man har satset på billig ’synlighed’ under kontroversielle forhold og mindre på, hvordan terrorismens rødder kan bekæmpes effektivt, skriver Jørgen Dragsdahl

Oplæg
Arbejdsgruppens anbefalinger
*Det traditionelle forsvar, territorialforsvaret, er ikke længere relevant. Der er derfor ikke længere grund til at have et mobiliseringsforsvar på samme niveau som i dag.

*Dansk sikkerhed sikres bedst ved forebyggende militære operationer og ved at deltage i internationale opgaver.

*EU-forsvarsforbeholdet skader danske interesser, fordi Danmark risikerer at blive kørt ud på et sidespor i NATO, fordi EU og NATO samarbejder stadigt tættere om udsendelse af styrker og militærkapacitet.

Forsvars-kommandoens anbefalinger:
*Oprettelse af stående indsatsstyrke på 4.500, der kan sendes ud med kort varsel. Desuden bidrager flyvevåbnet med 12 F16-jagere og søværnet stiller med syv-otte skibe.

*Ændring af værnepligt med fokus på bidrag til anti-terrorberedskab og civilprægede opgaver.

*Tilpasning til nye internationale krav og fokusering på operative opgaver.

Modstand
Hjemmeværnet raser over oplæg
*Hjemmeværnet skal nedlægges som selvstændigt korps og integreres i de tre værnsgrene – hæren, søværnet og flyvevåbnet. Det foreslår forsvarets ledelse i sit oplæg til, hvordan det danske militær skal se ud i fremtiden. Forslaget vækker bestyrtelse i hjemmeværnet.
»Det ser ud, som om forsvaret tror, at det kan løse sine økonomiske problemer ved at sluge de 600 millioner, der i dag bruges på hjemmeværnet. Det vil sige, at der bliver ikke en skid tilbage til de frivillige. De bliver sat ud på den bare mark,« siger hjemmeværnets civile kommitterede Erling Christensen, der indtil sidste valg var socialdemokratisk forsvarsordfører.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her