Læsetid: 2 min.

Gammel dansk

Endelig udkommer ældre danske tv-serier og film på dvd – men det er småt med ekstramaterialet
19. september 2003

(2. sektion)

Dvd
Efter nogle trange år, hvor dvd-brugere har været henvist til at se gamle danske film på håbløst forældede video, synes de danske filmselskaber at have blæst til samling. Nu er Nordisk Film, Sandrew Metronome og Scanbox i fuld gang med at udgive en lang række ældre titler, både film og tv-serier, på dvd.
Det handler selvfølgelig primært om de mest populære af slagsen, og Matador, de originale Min søsters børn-film og lidt forskelligt med Dirch Passer har været blandt de første titler på markedet.
At de film og tv-serier nu er tilgængelige på dvd er glædeligt i sig selv, men man kan undre og ærgre sig over, at filmselskaberne ikke har kunnet finde mere arkivmateriale at smide på deres udgivelser, og at de ikke har sat flere ressourcer af til at hyre en filmhistoriker til at placere filmene i en historisk sammenhæng eller nogle af de medvirkende foran og bag kameraet til at fortælle anekdoter fra produktionen.
Dvd-mediet er en unik mulighed for at bevare nogle af de spændende historier for eftertiden og samtidig gøre udgivelserne mere appetitlige for et stort publikum.

Lidt bedre fat
To af Nordisk Films store serier, Huset på Christianshavn og Olsen-banden-filmene, er for nylig blevet udsendt på dvd under stor ståhej. Men det er også udgivelser uden særlig interessant ekstramateriale. Af alle selskaber skulle man tro, at Nordisk Film havde mere at byde på.
Ekstramaterialet på Olsen-banden er marginalt bedre end det på Huset på Christianshavn og omfatter blandt andet en kort, ældre og meget pædagogisk DR-produceret udsendelse om filmene med det populære trekløver. Og jo vist er det sjovt at se Morten Grunwald prøve kostumer, Kirsten Walther blive sminket og Henning Bahs designe special effects, men det er overfladisk og temmelig bedaget, og det yder ikke filmene og deres popularitet retfærdighed.
Scanbox er aktuel med ikke færre end 15 Morten Korch-film, og det skal nok gøre lykke rundt om i de små hjem at se Poul Reichardt spankulere veloplagt rundt på Bakkegården eller pace Ibrahim til sejr i en flot lyd- og billedkvalitet.
Scanbox synes også at have lidt bedre fat om nyproduceret ekstramateriale, der går bag filmene sammen med Morten Korchs søn og en af stjernerne fra dengang, Ib Mossin. De ville dog have stået sig endnu bedre med at købe Christian Braad Thomsens dokumentarfilm om Korch, Solskin kan man altid finde, og lægge den på filmene og i det hele taget lægge større vægt på at belyse Korchs rolle i dansk kultur, litteratur og film på mere kritisk vis.

*Mere om udgivelserne på www.scanbox.dk
www.nordiskfilm.com
www.olsenbanden.dk
www.sandrewmetronome.dkDvd’erne kan købes i alle ordentlige dvd-bikse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her