Læsetid: 2 min.

Intensiveret jagt på Lindhs morder

Politiet har indsnævret sin søgen til at omfatte mellem fem og 10 personer i jagten på Anna Lindhs morder. Man mener, at gerningsmanden handlede alene og uden at have planlagt det på forhånd
13. september 2003

STOCKHOLM – I aftes blev samtlige politibetjente som til fods og i patruljevogne er på jagt efter udenrigsminister Anna Lindhs morder udstyret med et billede af en person, som passer på beskrivelsen af drabsmanden.
Billedet stammer fra et af varehuset NK’s overvågningskameraer, og personen passer til det signalement, som politiet har fået af gerningsmanden gennem afhøringer af vidner til knivoverfaldet i varehuset onsdag sidst på eftermiddagen.
»Manden på filmen stemmer godt med de oplysninger, som er sammenstillet i signalementet,« sagde chefen for Stockholms lenskriminalpoliti, Leif Jennekvist, på et pressemøde.
Han tilføjede, at billederne ikke vil blive offentliggjort endnu, fordi politiet gerne vil have flere vidneudsagn, som ikke er styret af kendskab til optagelsernes indhold.

Et minuts optagelser
Der er tale om en mand, som opholdt sig på 2. sal i varehuset nogen tid før angrebet fandt sted. Ifølge en talsmand for politiet har man omkring et minuts optagelser af manden.
Politiet oplyste på pressekonferencen, at efterforskerne arbejder ud fra en teori om, at drabet på Anna Lindh er udført af en mand, der handlede på egen hånd, og at drabet næppe var planlagt på forhånd. En talsmand sagde, at der måske er tale om en psykisk syg person, som er blevet påvirket af eurokampagnen, og som har set sig gal på udenrigsministeren
Tidligere på dagen havde politiet måttet løslade en 32-årige mistænkt, som man havde anholdt. Personen havde ingenting med drabet at gøre. På pressekonferencen blev politiet mødt med mange kritiske spørgsmål – især om dets ageren i de første timer efter mordet. Særligt spørgsmålet om, hvorfor man ikke havde standset tunnelbanen i jagten på den flygtende gerningsmand, blev gentaget flere gange. Svaret var, at det ikke ville give nogen mening på det tidspunkt, eftersom man ikke havde en klart billede af, hvilken person, man ledte efter.
Der hviler et stort pres på politiet for at finde gerningsmanden og få drabet opklaret, og nervøsiteten for om, det skal lykkes, er tydelig – også længere nede i organisationen.
»Jeg skal tro på, at vi fanger gerningsmanden. Ellers har vores job ingen mening,« som en politibetjent på gaden nær varehuset sagde til Information i går.
Samtidig blev sikkerhedspolitiet Säpo igen i går udsat for hård kritik på grund af det faktum, at Anna Lindh ikke var omgivet af sikkerhedsfolk.
Säpo afviste kritikken og gentog, at der ikke var nogen trusler mod udenrigsministeren, og at der derfor ikke var grund til at beskytte hende.

Truende email til Lindh
Men det svenske udenrigsministerium oplyste dog, at Lindh fik en truende email for godt to uger siden. Heri blev ministeren beskyldt for at være en »magtbegærlig tæve, som sidder i det store erhvervslivs skød.« Det var en henvisning til Lindhs kampagne sammen med svensk industri for et euro-ja.
Emailen blev aldrig sendt videre til politiet og Säpo.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu