Læsetid: 2 min.

Kærlighed og politik

5. september 2003

Spot
Lady Edwina Mountbatten hører til den lange række af kvinder, der gennem historien er trådt i urmoder Evas fodspor og har lokket mænd i uføre med voldsomme konsekvenser for eftertiden.
Hun var engelsk aristokrat, gift med Lord Mountbatten, Englands sidste vicekonge i Indien – og havde en affære med Jawaharlal Jehru, Indiens første ministerpræsident.
Siden er Edwina blevet et yndet hadeobjekt for visse muslimer: »Blandt hendes mange utroskaber var affæren med Nehru, der sikrede Indiens hinduer fordele fremfor muslimerne under opdelingen og slaveri for Kashmir,« kan man læse på hjemmesiden Islamidag.dk.
De danske muslimers guide til verden i dag overvejer dog ikke, hvorfor i alverden Lord Mountbatten, der på Storbritanniens vegne overdrog magten til regeringerne i Pakistan og Indien, skulle have lyst til at belønne Nehru for at ligge i med hans kone.

En amerikansk dokumentar fra 2001 fortæller historien om Edwinas og Nehru – »egentlig burde de to være svorne fjender, men i stedet blev de et elskende par,« lyder reklamen.
Sidste sætning burde have været præciseret med et ’måske’ – for det er omdiskuteret, om Edwinas og Nehrus romance var af platonisk eller mere kødelig art. En længere brevveksling mellem dem, som måske kunne afsløre sagen, er forvaret i et pengeskab.
Denne indisk-engelske forbindelse er et højst kontroversielt tema i Inden. Inden for de seneste år har myndighederne forbudt både film og teaterstykker om de to elskende. Også blandt visse hinduer regnes Edwina for en fristerinde, der svækkede Nehrus dømme- og handlekraft.
Shiv Sena partiet – et hinduistisk højreparti – ansøgte i 1998 om at få lov til at opføre et drama om, hvorledes Lady Mountbatten snoede Nehru om sin lillefinger og lokkede ham til at acceptere oprettelsen af Pakistan. Partiet ville gerne opføre stykket på Nehrus fødselsdag – men fik klart nej fra den hindunationalistiske regering i Uttar Pradesh. Begrundelsen var, at det nemt kunne medføre oprør i gaderne.

Det lyder voldsomt, men desværre sandsynligt. Opsplitningen af den britiske kronkoloni i henholdsvis Indien og Pakistan lagde fundamentet til foreløbig mere end et halvt århundredes konflikter. I 1947 førte delingen til omfattende folkevandringer, da muslimer rejste fra Indien til Pakistan, mens hinduer og sikher drog den modsatte vej. Omkring 10 millioner mennesker flyttede eller flygtede.
Resten er historie – om krige, ustandselige kampe langs grænsen mellem Indien og Vestpakistan og i Kashmir, om en skrøbelig balance, der nu forskubbes af Atomprøvesprængninger i begge de folkerige, fattige stater.
Men alt det har Edwina nok meget lille andel i.

F

*Edwina og Nehru: Romancen på CANAL+ fredag. Kl. 7.00 og CANAL+BLÅ lørdag. Kl 13.10

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu