Læsetid: 3 min.

Kampen om ægte København

FCK vandt uden at imponere 2-0 over Frem, som nærmer sig bunden uden spille som bundhold
29. september 2003

Fodbold
Det er næsten for nemt at lave en parodi på FC København med hele opbuddet af københavnske borgmestre, stjerner for en aften og lidt mere langtidskendte som landstræneren på lægterne, suppleret af klubbens officials, der ligner modesiderne i Euroman. Sceneriet akkompagneres af en speaker, der i overfrisk Radio Voice-stil annoncerer stort og småt, som om det er lige før Gud går på scenen.
Der er noget ’vi-leger-storhold’ over hele dette set up, som bliver braldrende, når FCK møder et hold, rundet af en mangeårig klubånd, der pr. definition og tradition ikke vil acceptere, at forening længe har rimet på forretning. Eller som der stod på Frem-tilhængernes banner ’Proud to be loyal’, en umoderne markering af hvad der også burde tælle i fodbold.
Og Frem-tilhængerne satte flere ord på holdningen, da de på et tidspunkt sang »Vi vil ha K.B. på banen« – en finte til den kendsgerning, at FCK jo dybest set er et kunstprodukt, en fornuftsbetonet fusion af de to gamle københavnerklubber, K.B. og B 1903 – en fusion, som i sin tid stødte på voldsom modstand fra ærke-KB’ere, men som ironisk nok er endt med at have udraderet initiativtagerne B 1903.
Sentimentalitet og anakronismer hører dog ikke hjemme i Parken. Her tæller kun resultaterne. Både når dommerens sidste fløjt har lydt og på bundlinjen. Og i den retning havde Don ؒs ansatte en god dag ud af dette møde mellem Iværksætter-Danmark og den arbejderklasse, der nægter at gøre sig usynlig. FCK vandt nemlig 2-0 over Frem foran 17.692 tilskuere, blandt dem fire-femhundrede fra Sydhavnen, der heroisk blev ved at synge om, at »der er kun een københavner«.
2-0 lyder af mere end det rent faktisk var. FCK er nok i hele sin gestik et storhold, men det er ikke noget stort hold. Faktum var, at Frem med held og den koldsindighed, der kommer af ligarutine, burde have haft uafgjort.
I første halvdel af første halvleg lykkedes det Frem at stresse FCK’s midtbane, og den første advarsel om den opportunisme, der er charmen ved Ole Mørks underdogs, fik FCK i tredje minut, hvor boldbegavede Mikkel Thygesen helflugtede over Magnus Kihlstedts mål.
I 26. minut blev kampen psykologisk set afgjort, da dommer Johnny Røn under et klumpspil vurderede, at der blev begået straffespark mod Thomas Røll. Denne tog det selv, og den ellers fejlfrit spillende Jørgen Nielsen kunne ikke forhindre 1-0 føringen.

Et defensivt væsen
Scoringen gav FCK ro, og med Erik Mykland som dirigent tiltvang man sig med en vis elegance midtbanen. Men FCK er og bliver et defensivt tænkende væsen. Resultatorientering er kodeordet. Og det er sjældent særlig interessant at overvære for andre end investorerne, selv om nyindkøbte Alvaro Santos momentvis er en nydelse – og så ser vi nådigt bort fra hans brændte 120 procents chance i starten af 2. halvleg.
Som Frem kom ud til med fornyet respektløshed. Den vævre midtbanespiller Samir Haiba slap godt fra det meste, de store frontspillere Thomas Høi og Søren Larsen skabte uro i FCK’s forsvar, og Frems back Ketil Clorius trak højere op og forøgede presset. Selv da Frems strateg Søren Krogh måtte udgå med en fibersprængning og blev erstattet af Lars Brøgger lykkedes det holdet at holde fast i initiativet, omend uforudsigeligheden nok endte nede i omklædningsrummet sammen med Krogh.
Frem-presset skulle naturnødvendigt give huller bagude og fik efterhånden forbindelseslinjerne mellem midtbane og angreb til at briste, selv om den indskiftede Martin Jeppesen gjorde sit for at bevise, at han endnu
ikke er fortid i Frem. FCK’s Peter Møller huserede i de opståede huller på sin primitivt-ihærdige facon, og på en løs chance, skabt af ham, kunne Jörgen Petterson så i 79. minut score sejrsmålet.
Da hastede Morten Olsen til Brøndby, hvor han kunne konstatere, at FC Midtjylland på effektiv kontrabold af især Mohammed Zidan med en 3-1 sejr sørgede for at FCK’s sejr blev langt mere værd.
På lørdag møder ’løverne’ AB, mens Brøndby hjemme tager imod den ligaførende sensation fra Esbjerg. Det ligner 1-0 til FCK over Brøndby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her