Læsetid: 2 min.

Kommune bryder loven

Lyngby-Taarbæk Kommune nægter at hjælpe arbejdsløs far. Det er ulovligt, siger jurister
16. september 2003

Lyngby-Taarbæk Kommune nægter at udbetale kontanthjælp til en arbejdsløs ingeniør og hans otte-årige søn, selv om familien ikke har andre indtægtsmuligheder.
Det er i strid med loven, siger flere juridiske eksperter, der understreger, at kommunen har pligt til at forsørge både far og søn.

Ikke en krone
Mourad Sarroub har været 11 år i Danmark og har altid klaret sig selv. Uddannelsen som procesingeniør har han selv betalt, og jobbet på
Novo Nordisk blev han headhuntet til.
Men forrige forår begyndte tingene at gå galt. Novo skar ned, Sarroub stod pludselig på gaden, og for tre måneder siden røg opholdstilladelsen og dermed også understøttelsen fra Ingeniørerenes A-kasse, IAK.
I dag står Mourad Sarroub og hans otte-årige søn uden en krone på lommen. For Lyngby–Taarbæk har sagt nej til at udbetale kontanthjælp til familien.
»Hvis det bare var mig selv, det drejede sig om, så skulle jeg nok klare mig,« siger Mourad Sarroub. »Men jeg har jo min søn. Hvordan skal jeg skaffe mad på bordet og forsørge ham?« Jeg kan jo ikke blive ved med at låne penge af venner og bekendte for at klare dagen og vejen.«

Forsørgerpligt
Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, er ikke i tvivl om, at Lyngby-Taarbæk Kommune bryder loven.
»En kommune har altid pligt til at forsørge et barn, som opholder sig i Danmark, uanset hvor barnet kommer fra,« siger hun. Samme vurdering har professor i forvaltningsret Jens Vedsted-Hansen, Århus Universitet.
»Kommunen har altid handlepligt over for et barn, som jo i sagens natur ikke kan forsørge sig selv«, siger han.
Mourad Sarroubs tidligere kone bor i dag i Frankrig og kan ikke tage sig af drengen.

Lovligt ophold
Lyngby-Taarbæk Kommune bryder imidlertid loven på flere punkter, mener eksperterne. Også Mourad Sarroub er ifølge eksperterne berettiget til hjælp.
I hvert fald indtil hans ansøgning om opholdstilladelse er færdigbehandlet. Den ligger i øjeblikket hos Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.
»Så længe ministeriet behandler sagen, har Mourad Sarroub ret til at opholde sig her i landet og dermed ret til nøjagtig de samme sociale ydelser som alle andre,« siger Jens Vedsted-Hansen. Det samme mener Kirsten Ketscher.
»Når han opholder sig lovligt her i landet, har han ifølge Grundloven, Serviceloven og Lov om aktiv social politik ret til hjælp,« fastslår hun.
I Lyngby-Taarbæk Kommune ønsker lederen af Arbejdsmarkedsafdelingen, Jens Bredager, hverken at kommentere Mourad Sarroubs sag eller kommunens generelle pligt til at hjælpe børn og andre med lovlig ophold her i landet.
Lyngby-Taarbæk Kommunes afgørelse er anket til Det Sociale Nævn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu