Læsetid: 3 min.

Kortere sagt

15. september 2003


Forfriskende bidrag til slidt orgeljazz
*Jesse Van Ruller, den 31-årig hollandske guitarist, der i 1995 som den første europæer vandt The Thelonious Monk Competition i Washington, har med flere plader gjort sit talent gældende som en velspillende forvalter af jazzguitartraditionen fra Jim Hall over Pat Martino til Pat Metheny bl.a. med den overbevisende Trio (2001). Med Circles spiller han et stærkt kort ud for det hollandske selskab Criss Cross, der udgiver musik især med nogle af New Yorks mest respekterede jazzmusikere.
Van Ruller høres således med Sam Yahel (el-orgel) og den glimrende Bill Stewart (trommer), der sammen sørger for en spændstig puls i bunden. Oven over navigerer Seamus Blake (sax) og Van Ruller med parallelførte temaer og ubesværede improvisationer.
Circles er et forfriskende bidrag til orgeljazzens lidt forsimplede og slidte genre. Her kombineres effektive, bop-prægede temaer med interessante rytmemønstre og el-orgelets groove-baserede muligheder. Det flyder og lyder let, men er præget af høj instrumental standard.cmh
Jesse Van Ruller: Circles (Criss Cross Jazz)

Overlegent klaverspil
*Danilo Perez er den 36-årige sydamerikanske pianist, der for år tilbage indspillede med bl.a. Dizzy Gillespie (død 1993), Paquito D’Rivera og Tom Harrell, før han på det seneste har udfoldet sig især i Wayne Shorters knivskarpe kvartet med bassisten John Patitucci og trommeslageren Brian Blade.
De to sidstnævnte er – sammen med bl.a. bassisten Ben Street og percussionisten Adam Cruz – med på den hørværdige ...Till Then, der viser en mere blid og
poetisk side af Perez. Tematisk kredser pladen (utopisk) om
essensen af frihed, gensidig forståelse og respekt, hvilket man ikke kan fortænke Perez i med amokløbet i klodens brændpunkter de seneste år in mente.
Med en blanding af egne stykker og covernumre bl.a. Stevie Wonders »Overjoyed«, Joni Mitchells »Fiddle and the Drum« og Silvio Rodriguez’ smukke »Rabo de Nube« folder Perez sit overlegne klaverspil ud. Trods det for det meste afdæmpede præg er musikken højkoncentreret. Juvelen er versionen af Chico Buarques
»Trocando em Miúdos«, der byder på mesterligt sammenspil, risikofyldt og fuldt af rytmisk drift.cmh
Danilo Perez:..Till Then (Verve ) www.daniloperez.com

Brændstof til moderne drømme
*Food er navnet på den eksperimenterende kvartet, stiftet af den engelske saxofonist Iain Ballamy i samarbejde med nordmændene Arve Henriksen (trompet, vokal), Mats Eilertsen (bas) og Thomas Strønen (trommer, sampler).
Deres foregående plader, Food (1999) og Organic & GM Food (2001), udgivet på selskabet Feral, var spændende men også begrænsede projekter, hvor man fornemmede, at gruppens potentiale burde kunne række længere i musikalsk henseende. Det lykkes med Veggie.
Food har i tråd med de nyeste tendenser i skandinavisk jazz/x-musik styrket sit arbejdsfelt inden for akustisk frijazz, koblet med live electronics. De har passende nok også skiftet til selskabet Rune Grammofon, der er et af de førende eksponenter for denne grænseudviskende og uforudsigelige musik.
Der stryges ikke med hårene her. Åbningsnummeret »Tofu« er en rystende tur igennem et uforsonligt skrigende og skramlende støjorgie. Og straks efter udfoldes i »Eat« den smukkeste blomst af en poetisk, brudstykkeagtig parafrase over en norsk folketone. Det virker som en sær og stærk kontrast.
Med »Chickpea« er der brændstof til drømme på det science
fiction-agtige lydspor. De syv stykker supplerer hinanden og skaber en smuk, kontrastrig helhed.
Kvartetten samler nogle af tendenserne i 70’ernes progressive akustiske jazz, udgået fra Europa, og bringer dem videre i koblingen med moderne elektronisk lyddesign og eksperimentlyst.
Food er en af de grupper, der formår at åbne nye veje. cmh
Food: Veggie (Rune Grammofon 2027) www.runegrammofon.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her