Læsetid: 3 min.

Kortere sagt

5. september 2003


Mary J Blige mest for fans
*Det er snart mange år siden, Piff-Puff Diddy-Daddy-Doo – eller hvad han nu kalder sig for tiden, ham Sean Combs – lancerede Mary J Blige som ’queen of hiphop-soul’.
Hun har vist sig i stand til at holde karrieren kørende med stor sikkerhed og succes, men efter at have været rundt i den moderne R&B’s mange hjørner er hun atter gået i partnerskab med producer Combs på det halvt vellykkede, men længdemæssigt hårdt pumpede Love & Life – hvor får hun dog de titler fra? – hvor i alt 15 skæringer og fire såkaldte ’interludes’ tilsammen giver en spilletid på 74 minutter; typisk for genren havde det sgu ikke været svært at skære tre-fire sange bort og dermed opnå et mere fokuseret og mindre uegalt produkt.
Man må håbe, at hendes hardcore-fans er glade for spilletiden, thi for os andre begynder albummet i bedste Titanic-stil at knække hen over midten, hvor klistrede og klichefyldte ballader stiller sig
i kø for at ødelægge ens dag. Var man skeptisk over for tilværelsens romantiske aspekter ved pladens begyndelse, er man direkte frastødt deraf ved dens slutning, hvor stakkels Jesus Kristus indforskrives som sandhedsvidne på det vamle »Ultimate Relationship«.
Bedst er den enkeltstående Dr. Dre-produktion »Not Today« samt mere upbeat-skæringer som »Don’t Go«, »Ooh!«, »Let Me Be The 1« sammen med »50 Cent«, »When We« og »Love @ 1st Sight« sammen med »Method Man« – resten er stort set R&B-metervare uden forsonende elementer.lyn
Mary J. Blige: Love & Life (Geffen/Universal) Producere: Mary J. Blige & Sean Combs

Ørkenvandring med amerikanske Jewel
nAmerikanske Jewel har et image som klassens pæne pige, hvis primære interesser går i retning af ridning, lektielæsning, petting og pigeværelsespoesi.
På den konto har hun i løbet af 90’erne udsendt en stribe i USA hypersuccesfulde, men også søvndyssende og karakterløse singer-songwriter-albums, hvis appel fra day one har været denne signatur en gåde. Så da man for nylig kunne se den fra naturens side velforsynede – vi snakker både til gården og til gaden – Jewel iført afslørende korset og ikke meget andet på forsiden af det amerikanske musikmagasin Blender (jow!), måtte man gå ud fra, at hun nu havde taget skeen (eller hvad der nu er tale om) i den anden hånd.
0304, hendes seneste udspil, er da også et – for hende! – lydligt avanceret og intrikat produceret album med ekkoer af både (artig) drum’n’bass og R&B, hvilket dog ikke kan tilsløre, at hun skriver fuldstændig ligegyldige sange om L-O-V-E, som man skal være en pæn, hjemmeboende pige med tilhørende drømme og længsler for at tænde på.
Der er stadig mere ildfuld poesi i Suzanne Vegas lillefingernegl end i hele Jewels velproportionerede ungpigekorpus. Det faktum rokker 0304 ikke en tøddel ved.
Jewel: 0304 (Atlantic/Warner) Producer: Lester A. Mendez & Jewel Kilcherlyn

Respektabelt resultat fra Niels Ryde
*Niels Ryde, den århusianske el-bassist, har fået et respektabelt resultat ud af sin nye plade Modern Shapes. Musikken præsenteres i et dynamisk, semi-elektrisk lydbillede med Rydes levende, teknisk overlegne basspil, Anders Mogensen på driftige trommer, Niels Vincentz’ på tenorsax og talentet Christoffer Sten Møller, som markerer sig med en personlig traktering af klaver og ikke mindst keyboards.
Det sidste giver sammen med Rydes el-bas pladen en moderne sound. Vincentzs spil forekommer mig noget fladt, om end hans solistiske indsats på »Skt. Maartin«, et af pladens bedste numre, er værd at lægge ører til. Musikken er som helhed mere elegant og fiks end egentlig hjertegribende, men de velfungerende kompositioner bevæger sig rundt i både rytmisk fængende og klangligt orienterede zoner, og det er trods alt sjældent at møde en el-bassist, der som Ryde leder løjerne med så udtalt sans for helhed i lyd og kompositioner.
Umiddelbart kan jeg – uden musikalsk sammenligning i øvrigt – kun komme på to navne, der også mestrer dette, nemlig Steve Swallow og John Patitucci.cmh
Niels Ryde Quartet: Modern Shapes (Music Mecca)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her