Læsetid: 2 min.

Kritik af lønkrav til udlændinge

Arbejdsgivere vil have Udlændingestyrelsen til omgående at fjerne lønkrav til udenlandske ingeniører
18. september 2003

Udenlandske ingeniører skal tjene mindst 27.600 om måneden for at få arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.
Det opdagede den algeriske procesingeniør Mourad Sarroub fra Klampenborg, da Udlændingestyrelsen pludselig sagde nej til at forlænge hans ophold, fordi han tjente for lidt.
Både Dansk Arbejdsgiverforening, DA, og Dansk Industri, DI, er dybt overraskede over Udlændingestyrelsens krav.
»Det hører ingen steder hjemme, at Udlændingestyrelsen blander sig i, hvad folk får i løn. Det har styrelsen overhovedet ikke kompetence til,« siger konsulent Anne-Marie Levy fra Dansk Industri. »Det er helt uacceptabelt.«
Arbejdsmarkedskonsulent Berit Kjær Pedersen fra Dansk Arbejdsgiverforening har samme holdning.
»Vi mener ikke, der skal være nogen minimumsløn for udenlandske ingeniører. Det er ikke fordi, vi vil dumpe deres lønninger, men i mange tilfælde siger lønnen intet om, hvad medarbejderen tjener. Udenlandske ingeniører får f.eks. ofte fri bolig, bil eller anden fryns ved siden af lønnen.«

Ingen aftale
Både DA og DI kræver, at Udlændingestyrelsen omgående fjerner lønkravet. Men det afviser styrelsens talsmand Morten Laursen.
»Ifølge loven skal vi sikre, at de udlændinge, der kommer til Danmark arbejder på normale vilkår. Derfor har vi fastsat en mindsteløn,« siger han og oplyser, at beløbet er fastsat »efter drøftelser med de relevante arbejdsmarkedsorganisationer, dvs. DA, DI og Ingeniørforeningen, IDA.«
Både DA og DI afviser imidlertid på det bestemteste at have indgået nogen som helst aftale med Udlændingestyrelsen.
»Det ville vi aldrig gøre, eftersom vi ikke mener, der skal være nogen mindsteløn,« siger Anne-Marie Levy.
»Vi har heller ikke nogen aftale med Udlændingestyrelsen om en mindsteløn for ingeniører,« siger DA’s Berit Kjær Pedersen, der mener, at 27.600 er et »helt urealistisk lønkrav« at stille til mange af de udenlandske ingeniører, der kommer til Danmark.
Hårdt presset indrømmer Morten Laursen, at styrelsen selv har besluttet lønkravet og kun »har informeret arbejdsmarkedets parter« om sagen.

Strid om statistik
Lønkravet på 27.600 kroner svarer til den mindsteløn, som Ingeniørforeningen anbefaler sine medlemmer at kræve.
»Det er kun en vejledende mindsteløn,« siger foreningens formand Per Ole Front. »Det er ikke noget absolut krav. Hvis et medlem kommer og siger, at han kun kan få 19.000, så må vi acceptere det, eftersom vi ikke har overenskomster på det private arbejdsmarked,« siger han og bekræfter, at IDA har en hel del danske medlemmer, som tjener væsentlig mindre end 27.600 om måneden.
Ifølge Ingeniørforeningens statistik ligger de lavestlønnede ingeniører på 16.000 og for de højtlønnede »only the sky is the limit,« som en medarbejder udtrykker det. Under alle omstændigheder mener Per Ole Front, at Udlændingestyrelsens lønkrav er helt rimeligt.
»Hvis en udenlandsk ingeniør ikke kan tjene 27.600 om måneden, er man næppe en af de specialister, som Danmark har brug for,« siger han.
De tre organisationer mødes på tirsdag med Udlændingestyrelsen for at diskutere sagen.
»Vi er selvfølgelig indstillet på at lytte til, hvad de forskellige parter mener«, siger talsmand Morten Laursen.
For den algeriske procesingeniør Mourad Sarroub, der med lys og lygte leder efter et nyt og mere vellønnet job, kan efter tirsdagens møde afgøre, om jagten lykkes. Eller om han må sætte punktum for sit liv i Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu