Læsetid: 2 min.

Kritikere: Psykiatri-kontrol

Sundhedsministeren kritiseres af Ombudsmanden og Folketingets psykiatrudvalg
23. september 2003

Den kontrol, der skal sikre psykiatriske patienter mod fejlbehandlinger og tvangsindgreb er alt for slap. Og trods gentagen kritik fra Folketingets Ombudsmand, har indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen forsømt at stramme tilstrækkeligt op på kontrollen.
Det udløser nu – for første gang – en påtale til ministeren fra Folketingets psykiatri-udvalg og ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen. Den manglende kontrol betyder nemlig, at Folketinget har ringere mulighed for at kontrollere, om psykiatri-loven bliver overholdt, mener formanden for udvalget, Inge Lene Ebdrup (V):
»Vi kan ikke danne os et overordnet billede af, hvordan situationen er ude i landet. Vi kan ikke se hvilke fejl, hvor mange fejl, og hvor alvorlige fejl, der bliver begået,« siger hun.
Kritikken kommer på baggrund af en ny undersøgelse, foretaget af Folketingets Ombudsmand, der afslører flere sorte pletter på de centrale psykiatri-områder.
Netop det manglende overblik kan blive afgørende, fordi Folketinget i 2005 skal revidere psykiatriloven. Derfor haster det med at få ensartede og pålidelige oplysninger om den behandling, som de psykiatriske er underlagt.
Problemet er, i følge Ombudsmanden, at de lokale psykiatrinævn, der bl.a. behandler klager fra patienterne, er alt for ringe til at oplyse om den kontrol, de udfører.
Psykiatri-udvalget tilslutter sig kritikken:
»Vi kan ikke gennemskue, om de lokale nævn overholder loven, eller om der hersker en anden kultur. I yderste fald kan det betyde, at en klage fra en psykiatrisk patient bliver behandlet forkert,« siger formanden for Folketingets udvalg, Inge-Lene Ebdrup. Hun har en klar forventning om, at partifællen, Lars Løkke Rasmussen på baggrund af henvendelsen følger anbefalingerne fra Ombudsmanden.
Det har ikke været muligt at få ombudsmanden til at uddybe sin kritik. I stedet henviser afdelingschef Lennart Frandsen til den skrivelse, der sammenfatter gennemgangen af de 15 psykiatrinævn: Et enkelt nævn, Bornholm, omgør f.eks. 33 procent af alle klagesager, mens Roskilde blot retter sig efter to procent at klagerne.
Det største problem er dog ikke forskellene, men manglen på pålidelige oplysninger i nævnenes årsberetninger.
Én årsberetning er f.eks. blot på fire sider, mens en anden fylder 54 sider. Centrale tal er for flere nævns vedkommende de rene skøn, mens andre nævn blot anfører betegnelsen »mange«, når det gælder f.eks. antallet af principielle afgørelser.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her