Læsetid: 3 min.

Det var ikke kun Stasi

Enhver tv-station med respekt for seertal har et DDR-show på programmet. Politikere og meningsdannere frygter det værste
5. september 2003

(2. sektion)

Tyskland
Hvad var DDR? Var DDR et storforurenende folkefængsel, der nægtede sine indsatte ytringsfrihed og materielle goder? Eller var DDR hjemstedet for 16 millioner indbyggere, der trods afsavn levede deres liv? For os i vest er folkefængslet svaret – et liv i ufrihed er intet liv – men for østtyskerne er det ikke svar nok. Selvom hovedparten af indbyggerne nok var imod regimet, var der ikke så meget at stille op. De færreste kunne flygte, og oprør var udsigtsløst efter den mislykkede folkeopstand i 1953. Altså ’arrangerede’ man sig – man talte lederne efter munden i det offentlige rum og forsøgte at finde lykken i privatlivet.
Da Muren endelig faldt, viste DDR-kulturen sig at være hul. Uden større bedrøvelse blev den smidt ud sammen med laminatmøblerne, Stern-Party transistorradioen og Trabanten. Nu var alle tyskere, vesttyskere.

Retro-bølge
Men de 40 år, DDR eksisterede, har alligevel påvirket indbyggerne. Få år efter genforeningen mærkede producenterne i øst, at kunderne vendte tilbage til de gamle mærkevarer, samtidig med at landet med jævne mellemrum oplevede bølger af ostalgi – længsel efter symboler og omgangsformer fra det tabte land.
Forårets film Good Bye Lenin gav anledning til endnu en ostalgisk bølge. Siden april har seks millioner tyskere set filmen om drengen Alex, der genopbygger DDR i en østberlinsk betonlejlighed for at beskytte sin kommunistiske mor. Hun er netop vågnet op af en otte måneder lang koma og har ikke oplevet Murens fald. Alex ved, at sandheden om kapitalismens sejr vil tage livet af hende.
I filmens skildring af Alex’ jagt på syltede agurker fra Spreewald og andre originale DDR-rekvisitter til morens lejlighed mærkede østtyskerne deres eget tab af identitet – og vesttyskerne fik lov at kaste et sjældent blik ind i en privat østtysk virkelighed, helt uden Stasi.
Sådan forenedes det delte Tyskland i biografen, og filmens succes fødte en tanke hos den kommercielle tv-station RTL: Burde man ikke lave et retro-show om DDR?
Næppe var planen kendt, før tre andre stationer stjal ideen og kappedes om at komme først. Resultatet er en sand bølge af tv-shows, hvor kendte østtyskere mindes den tabte tid, mens de kigger på gamle klip fra DDR-tv.
Programmerne handler først og fremmest om private minder og oplevelser. Dette bevidste fravalg af regimets undertrykkelse har gjort politikere og meningsdannere bekymrede. De frygter, at den nuttede fremstilling vil forvrænge eftertidens opfattelse af DDR.

Uha-uha
»Denne virkelighed fortjener ingen nostalgisk erindring,« skriver Dieter Althaus (CDU), ministerpræsident i den østtyske delstat Thüringen, i programbladet Hör Zu.
Den konservative avis Die Welt mener, at nutidens dårlige økonomiske forhold får østtyskerne til at rette blikket bagud:
»Undertrykkelses- og udspioneringsstaten, som DDR var, opløser sig i smagen af agurker fra Spreewald.«
Hos den social-liberale avis Frankfurter Rundschau er man især utilfreds med programmernes kvalitet:
»Problemet med øst-showene er ikke, om man må mindes, men hvordan man gør det.«
I Süddeutsche Zeitung hæfter man sig ved, at øst er blevet chic; der har været afholdt guidede rundvisninger i det asbestlukkede Palast der Republik (Østberlin) og åbnet en stor udstilling af DDR-kunst:
»Der udviklede sig en ægte nysgerrighed. Da kapitalismen mærkede det, tændte den for produktionsapparatet.«
Når tv-stationerne tager til genmæle, lyder det sådan:
»16 millioner mennesker har levet og elsket i denne stat, og de har – tænk engang – også grinet. Og efter så mange år må et underholdningsprogram vel nok have lov at belyse, hvordan hverdagen var,« siger en af RTL-værterne, DDR’s skøjteprinsesssen Katarina Witt til det østtyske ugeblad Super Illu.
Katarina Witt får naturligvis opbakning af sin chef, RTL’s underholdningschef Tom Sänger:
»Jeg betragter jo ikke DDR som en kuriositet, men som en del af Tyskland, hvis hverdag man ikke har beskæftiget sig så intensivt med – undtagen fra den politiske vinkel. Vi anlægger en anden brændvidde og kan med 13 års afstand se mere afslappet på DDR,« siger han til avisen Berliner Zeitung.

*Die DDR-show, RTL onsdage kl. 21.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her