Læsetid: 3 min.

Kunstigt åndedræt til hjemmeservice

Dansk Folkeparti åbner for at droppe besparelse på hjemmeservice. Besparelsen vil ramme hundredevis af ansatte og børnefamilier
18. september 2003

VK-regeringen har sat sig for at fjerne statstilskuddet til, at blandt andre børnefamilier kan få gjort rent af hjemmeservicefirmaer. Regeringen vil spare 130 mio. kr. på næste års finanslov. Men måske vil Dansk Folkeparti ikke være med at til høvle af hjemmeserviceordningen.
»Jeg vil meget gerne snart se nogle meget beregninger fra Erhvervsministeriet på hjemmeservicebesparelsen. Lige nu taler en del for, at vi ikke skærer så meget af ordningen, som planlagt,« siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Colette L. Brix.
Hun sagde ellers ved fremlæggelsen af forslaget til finanslov for 2004, at regeringen med hensyn til nedskæring af hjemmeserviceudgiften fra 230 til 100 mio. kr. »kan regne med os«.
Årsagen til den nye udmelding fra Brix er, at det ikke går så godt for den såkaldte fritvalgs-ordning. Den går ud på at give pensionister mulighed for med en pose penge fra kommunen selv at købe sig til hjemmehjælp. Fritvalgs-ordning er en af VK-regeringens hjertebørn, men den er ikke kommet særlig godt fra start. Efter tre kvart års eksistens har syv ud af ti kommuner ikke godkendt nogen privat leverandør som alternativ til kommunens hjemmehjælp, fremgår det af en analyse i ErhvervsBladet.

Skæg for sig og snot...
Socialministeren vil nu forsøge at svinge pisken over kommunerne, men for at fritvalgsordningen kan blive en succes, så skal der også være nogle udbydere af privat hjemmepleje. Det kan det komme til at knibe med, hvis det går, som en undersøgelse fra Foreningen af Hjemmeservicevirksomheder peger på. Ifølge undersøgelsen blandt 400 medlemsvirksomheder vil besparelsen på 130 mio. kr. på hjemmeservicetilskud formodentlig føre til, at ni ud ti hjemmeservicefirmaer lukker i det nye år.
»Med besparelsen på hjemmeservice risikerer vi at lukke mange små virksomheder. Det strider imod, at regeringen netop ønsker så gode rammevilkår som muligt for de små firmaer. Der skal meget gode argumenter på bordet fra regeringen, for at folk generelt ikke vil ryste på hovedet af os,« siger Colette L. Brix.
Venstres erhvervsordfører Rikke Hvilshøj afviser at pille ved den planlagte besparelse på hjemmeservice.
»På nuværende tidspunkt ser jeg ingen grund til at ændre på forslaget i finansloven. Det er korrekt, at fritvalgs-ordningen ikke kører optimalt, men det løser man ikke ved at fortsætte hjemmeserviceordningen uændret,« siger Rikke Hvilshøj til Information.
De konservatives erhvervsordfører Carina Christensen vil heller ikke rokke ved finanslovsforslaget. Og hun hæfter sig ved, at de resterende 100 mio. kr. i statsstøtte er øremærket til hjemmeservice hos pensionister.
»Socialministeren er ved at se på, hvad man kan gøre for at få fritvalgsordningen i omdrejninger. Og jeg mener, at vi netop giver hjemmeservicefirmaer med ældre som målgruppe en chance for at overleve ved at bibeholde hjemmeservicetilskuddet til rengøring hos ældre,« siger Carina Christensen.

Kamp med næb og klør
Foreningen af Hjemmeservicevirksomheder har siden fremlæggelsen af finanslovsforslaget kæmpet for at få fjernet besparelsen. Den slår på, at foreningens undersøgelse viser, at 71 pct. af 2.800 ansatte spår, at de i det nye år vil fortsætte hos deres nuværende kunder, men i stedet arbejde sort.
For kunderne f.eks. børnefamilier vil det også være økonomisk attraktivt at købe sort rengøring.
I dag betaler en familie typisk 150-200 kr. pr. rengøringstime leveret af et hjemmeservicefirma.
Efter finanslovsbesparelsen vil prisen ligge på ca. 250 kr. og opefter. På det sorte marked vil man kunne købe en rengøringstime for 100 til 150 kr..
Den store overgang til sort arbejde er ikke et argument Carina Christensen giver så meget for, som siger, at »vi kan ikke lovgive efter, at nogle eventuelt vil begynde at arbejde sort. Så kan vi jo slet ikke bevæge os i forhold til erhvervspolitikken.«

Overvældende efterspørgsel
Hjemmeservice-ordningen er gået fra storhed til nu at være under afvikling. Her lidt om ordningens historie:
*1994: Centrum-Demokraternes leder Mimi Jakobsen får indført ordningen. I begyndelsen gav staten 65 kr. i tilskud pr. time, men det var ikke nok til at sikre efterspørgsel, så beløbet blev hurtigt sat op til 85 kr.
*1999: Over 200.000 husstande benytter ordningen, som koster staten 607 mio. kr.
*2000: SR-regeringen fjerner tilskud til vinduespudsning og flytning. Statsbidraget til havearbejdet bliver barberet.
*2002: VK-regeringen fjerner tilskud til havearbejde og nedskærer tilskuddet til rengøring fra 60 til 40 pct. af timeprisen.
*2003: VK-regeringen vil spare 130 mio. kr. på hjemmeservice, så rengørings-tilskud i 2004 kun gives til pensionister og husstande, hvor der udelukkende bor førtidspensionister. Det seneste år har 65.000 hustande fået rengøringstilskud, og der er ca. 2.800 ansatte i hjemmeservice-firmaer.hai

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her