Læsetid: 4 min.

En lang tå holdt håbet i live

Martin Laursens sidste-sekund-mål sender Danmark til gyserkamp i Bosnien
11. september 2003

Fodbold
Danmark har lettere ved at spille mod gode nationer som Rumænien end mod svage hold som Malta. Det havde landstræner Morten Olsen udtalt inden landskampen.
Onsdag aften fik han god lejlighed til at overveje visdommen i sine ord, da han fra trænerbænken kunne overvære sit hold blive spillet i bund af et rumænsk mandskab, der sandsynligvis vil befinde sig i den europæiske landsholdselite i de næste mange år.
Kampen var af stor betydning for begge hold - Rumænien skulle bruge en sejr for at blive i kampen om EM-pladserne, og Danmark kunne med tre point sikre sig førstepladsen i gruppen – og væsentligheden afspejledes i spillet fra start af.
En række mindre frispark blev begået i nærkampene, hvor de direkte modstandere på banen skulle sætte sig i respekt over for hinanden, og de første femten minutter blev afviklet i et stærkt opskruet tempo. De blev ligeledes domineret af danskerne, der formåede at lægge et vedvarende pres på Rumænien langt oppe på banen. Dette pres blev især skabt af Thomas Graversen, der kampen igennem udmærkede sig med en meget stor arbejdsindsats.

Lille puf, lille straffe
Efterhånden trådte rumænernes frygtede midtbane – anført af Munteanu og Radoi – dog i karakter, og langsomt blev danskerne fratvunget initiativet på midten af banen. Da samtidig den rumænske forsvarsstyrmand Chivu havde godt fat i Ebbe Sand, blev det vanskeligt for danskerne at føre spillet op ad banen, og de måtte i stedet leve på lange bolde fremad og tilfældigheder.
En af dem opstod ved et hjørnespark i det 32. minut, da den rumænske midterforsvarer Iencsi gav Jon Dahl Tomasson et lille puf. Danskeren faldt pligtskyldigst forover i feltet og fik tilkendt et lige så lille straffespark, som han selv omsatte i mål.
1-0 til Danmark, og de desperate rumænere, der nu var på vej ud af turneringen, kastede hele midtbanen frem i et stormløb på det danske mål. Et fladt langskud fra Munteanu var dog det nærmeste de kom en scoring inden pausen, og Danmark kunne gå ned i omklædningsrummet med en halvlegsføring, der ville sende dem direkte til Portugal, hvor EM afholdes til næste sommer.
Først skulle de sidste 45 minutter dog afvikles, og de blev grumme for det danske landshold. Rumænerne fortsatte i anden halvleg, hvor de havde sluppet i første, det vil sige med kombinationsspil i et tempo, som danskerne ikke kunne følge med i, og efter et kvarters spil bristede hjemmeholdets forsvarsværker for første gang, da et indlæg landede hos Mutu, der fik sparket bolden forbi en ellers snarrådig Thomas Sørensen.
Herefter var kampen i en periode helt åben, og begge hold havde flere gode chancer, men det var rumænerne, der skaffede sig en føringen, da en returbold efter et hjørnespark landede hos Daniel Pancu, der sendte den i nettet med et fladt skud.

De bedste er ude
Resten af kampen formede sig som et heftigt dansk pres, og hjemmeholdet tilspillede sig flere hel- og halvåbne chancher – hvoraf den største tilfaldt indskifteren Dennis Rommedahl, der i fri position sparkede fælt forbi - men ind ville bolden ikke, og efterhånden som sekunderne tikkede bort, sad man med indtrykket af, at Danmark var i færd med at tabe til et bedre fodboldhold.
Langt inde i overtiden kom udligningen dog, da Claus Jensen afsluttede et minutlangt pres med at sende bolden ind i målfeltet, hvor den faldt ned til Martin Laursen, der med en lang tå bragte balance i resultatet.
Målet blev fulgt af en jubeleksplosion i Parken, men man måtte føle med de rumænske spillere, der i slutfasen havde brændt adskillige store chancer, og som ved Laursens scoring faldt om i græsset i afmagt.
Rumænien - det indiskutabelt bedste hold i den danske pulje - er nu uden chance for at kvalificere sig til EM. De faldt på en skidt indledning på turneringen, hvor de ventede for længe med at foretage et påkrævet generationsskifte, og kan nu tage hjem til Bukarest for at forberede sig på den kommende VM-kvalifikation, hvor de vil blive et særdeles giftigt bekendtskab for enhver modstander.
»Vi fortjente at vinde. Vi kontrollerede det meste af kampen og havde masser af muligheder for at score flere mål. men vi var uheldige.« Rumæniens landstræner Anghel Iordanescu. Han fik ret af den danske landstræner Morten Olsen, der sagde:
»Hvis man ikke tør spille fodbold, skal man blive i omklædningsrummet, og vi turde ikke i dag. Det er ikke sådan, vi vil spille fodbold for 40.000 tilskuere. Vi vidste, at alle skulle ramme topformen, hvis vi skulle vinde. Det gjorde vi ikke.«
I den næste måneds tid kan Danmark afvente oktober-kampen på udebane i Bosnien. Et point vil sende landsholdet direkte til EM. Det bliver ikke nemt, men hvis man vil kvalificere sig til dysten med de bedste hold på kontinentet, må man også være i stand til at hente et
point i Europa udkant, når det kræves.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her