Læsetid: 4 min.

’De lefler for vulgariteten’

Venstres Birthe Rønn Hornbech tager afstand fra den måde, VKO-partierne fører kulturkamp på. Magten skal udfordres af kultur og medier, siger hun
25. september 2003

Det er en helt skæv måde, VK-regeringspartierne og Dansk Folkeparti fører kulturkamp på.
Det siger Venstres retsordfører og formand for Folketingets kirkeudvalg, Birthe Rønn Hornbech.
»Det går jo fuldstændigt uden om kunst og kultur. Det er kommet til at handle om kroner og øre, effektivitetsræs – og opgør med 68’erne i en lettere paranoid form.«
Birthe Rønn Hornbech tilføjer:
»Når politikere fra alle tre partier vurderer ansatte i medier efter den politiske opfattelse, som de pågældende har – ja, så må jeg sige fra. Det afgørende må være, om de laver nogle udsendelser, man gider høre på.«
»Tag sådan én som Kjeld Koplev, som nu bliver skældt ud for tidligere at have været kommunist. Jamen, er hans udsendelser interessante? Det synes jeg.«
»Hvad med H.C. Andersen? Han var konservativ. Han behagede sig i sine dagbøger, når det gik partiet Venstre galt.«
»Jeg har de seneste par dage gennemført min egen kulturrevolution ved at gå ned i kælderen og hente tre bøger af Klaus Rifbjerg. Kvaliteten er svingende. Den, der er bedst, er Udflugt fra 1990, som er hans dagbog over 14 dage. Han har en glimrende iagttagelsesevne. Allerede dér taler han om vulgariteten.«

Dahlerups vulgaritet
»Når man hører Ulla Dahlerups tale på Dansk Folkepartis årsmøde, er det jo lige præcis vulgariteten, hun lefler for.«
»I sin snak om at nedgøre eliten skal man passe på, at man ikke kommer til nedgøre det at ville oplyse andre. Grundtvig ville jo netop oplyse folk for at gøre dem til kritiske borgere. Det er det modsatte, Ulla Dahlerup står for. Jeg er ikke glad for politisk at tilhøre den familie.«
»Det er forrykt, som man nu er kommet til at efterligne marxismen. Dengang sagde vi Venstre-folk forarget om marxisterne: ’De gør alt til politik’. Nu gør vi det selv. Selv om magten nødvendigvis skal udfordres af medierne og kulturen.«
– Mange af dem, der nu rakker ned på 70’erne, var selv tavse dengang?
»Vi, der selv er så gamle, at vi kunne have gjort noget, må påtage os et medansvar. Dengang var jeg nygift kone og mest optaget af at være husmor. Men jeg burde have ytret mig. Det beklager jeg nu.«
Birthe Rønn Hornbech ser den ny universitetslov (vedtaget af VK og S, red.) som et eksempel på, at regeringen fører en alt for materialistisk politik:
»Jeg stemte ikke for den lov. Den gør de studerende til produktionsdyr i stedet for at give dem tid til fordybelse. Loven er åndløs. Alt skal køres efter markedshensyn og nytteværdi.«
»Hvis vi skal kunne gøre os gældende i Europa, er det ikke nok, at de unge kan suse på nettet, hvis de ikke engang kan finde deres eget land på kortet. Jeg frygter, at Folketinget kun kommer til at bestå af cand.polit’er og cand.
oecon.’er. Så snævert styret kan vi slet ikke overleve.«
»Men Folketingets sammensætning har noget at gøre med, at der er nogle, der på et tidligt tidspunkt af deres liv beslutter deres livsbane: De vil være politikere hele livet. Men de, der bliver valgt, skal også have hjerteblod.«

V’s indre kulturkamp
– Partiet Venstre har måske brug for en intern kulturkamp for at finde tilbage til sine rødder?
»Det er det, jeg prøver. Jeg har ikke lavet nogen taktik. Det er kommet spontant. Jeg måtte sige fra, når Dansk Folkeparti, Brian Mikkelsen og nogle fra mit eget parti begyndte at hænge folk ud for deres politiske tilhørsforhold.«
»Til de Venste-folk, der skriver til mig på mailen og siger, at de er enige med mig, svarer jeg, at det er venligt, men at de er nødt til at sige det offentligt.«
– Er partiet Venstre blevet fanget af højreretorik?
»Vi er blevet et stort parti med mange forskellige opfattelser. Men der er mange, der er meget nervøse for, at vi lader os køre for meget af Dansk Folkeparti, at der er for lidt oplysning i vores parti. Men det er de nødt til at sige højt.«
– Har der været en gylden periode for frisind og oplysning i dansk politik?
»Jeg kan huske min morfar, Oskar Kryger. Han sad i Folketinget syv-otte år, valgt af Venstre i Køge-kredsen (Samme kreds som Birthe Rønn Hornbech nu er opstillet i, red.).

De frisindede udbrydere
»Min morfar var snedker. Han favnede vidt. Han gav penge til Blå Kors, selv om han selv godt kunne lide et glas rødvin. Og han var vældigt ked af det, da tidligere finansminister Thorkil Kristensen forlod partiet, for min morfar mente, at der også skulle være plads til ham.«
– Thorkil Kristensen inspirerede den frisindede udbrydergruppe Liberalt Centrum?
»Jeg var selv medlem af Liberalt Centrum, før jeg blev medlem af noget parti.«
»Mange af de opmuntrende mails, jeg får, er jo fra SF’ere. På venstrefløjen er der stadig folk, der med veneration mindes de gamle Venstre-folk.«
»Men hvor ville jeg dog ønske, at der nu som meget synlige Venstre-repræsentanter var 20 højskole-folk eller præster, der kunne sige fra.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her