Læsetid: 3 min.

Målbevidstheden vandt

Et brændt straffe sikrede en seværdig kamp mellem OB og Brøndby
22. september 2003

Fodbold
Fodbold er passionernes parade, den fotogene ekstase og de bitre miner, men det er også fast arbejde. Det er i trænernes gestik, man finder en del af sjælen i de klubhold, der længe har været mere hold end klubber.
Som nu på Odense Stadion i lørdags, Brøndby fører 1-0. Vi er i det 19. minut, udeholdet får, ret gavmildt af Kim Milton Nielsen, tildelt et straffespark, da Martin Retov mister balancen efter en nærkamp. Veteranen, den ellers koldsindige Kim Daugaard, går til pletten, målmand Martin S. Jensen har læst boldens retning og er helt ude ved stolpen, så Daugaard tvinges til at overplacere, så bolden går ved siden af. Det straffespark kunne have lukket kampen.
Det kunne man se på John ’Faxe’ Jensen, Brøndbys meget synlige assistenttræner. Han hamrer kotelletten op i glasfibertaget på spillerboksen.
Hans chef, Michael Laudrup, nøjes med at strække sig på sædet, sætter skjorten lidt bedre på plads i bukselinningen, og det er så det. Hvem er mest på arbejde? Det er et spørgsmål om stil. ’Faxe’ er klart old school-typen, der går i bad med gutterne bagefter. Laudrup ligner det, han nok bliver engang – chef for en sydlandsk storklub.
Indtil videre må han nøjes med at være i spidsen for Brøndby, der efter ni spillerunder er alene i spidsen for Superligaen.

Boldtab er tabu
Lørdagens kamp mod OB fortalte alt om, hvorfor det forholder sig sådan. OB
havde ikke tabt 16 hjemmekampe i træk, og er af eksperter spået en Top 3-placering i ligaen i denne sæson. Grunden var ikke til at få øje i det første kvarters tid, hvor gæsterne fra Vestegnen tager monopol på midtbanen. Det bruger de til et spil af den slags, hvor boldtab er tabu. Lidt kedeligt, for så pludselig at lyne, som da OB’s Jacob Gregersen hænger fast i egen offside-fælde, hvorefter Mattias Jonsons tværaflevering giver Thomas Kahlenberg al den plads, han kan ønske sig foran mål. 1-0. Og ikke helt uretfærdigt.
Det ville det til gengæld have været for fodboldspillet, hvis Daugaard ikke havde brændt sit straffe.
I stedet kom odenseanerne i gang. Især Andrew Tembo og Mwape Miti spolerede med atletisk ynde Brøndbys kombinationsspil og gav ikke gæsterne spillerum og -ro. Det flyttede langsomt, men sikkert balancen i spillet, som blev intenst og seværdigt.
Jacob Gregersen, kampens fighter, hamrede et hovedstød på underkanten af Karim Zazas overligger, Miti havde et behjertet langskud, og Søren Berg viste med et højrebenshug i 39. minut, hvorfor hans mellemnavn er ’landsholdsemne’. 1-1 hang i luften.
Og det blev det ved med, også efter pauseteen, og i de sidste alt-eller-intet satsende minutter kunne det resultat være blevet en realitet, men det er også klasse at vinde uden at vise klasse.
At klasse så er et meget relativt begreb, kunne man forvisse sig om ved at zappe over til en anden kanal samme aften og se Osasuna tage point fra Barca i Primera’en. Trænerne var klædt i samme casual mærkevareelegance som Laudrup, men så hører lighederne også op.
FCK er et andet hold, som gør en hel del ud af stilen – og al respekt for det i en branche af alt for mange kondidragter – men når man spiller som i lørdags mod Herfølge, virker Parken som en Potemkimkulisse. 0-0 mod et landsbyhold, der ved en tilfældighed blev dansk mester for nogle sæsoner siden, kan ikke tilfredsstille hverken aktionærernes eller hovedaktørernes ambitioner. Hvor sikkert sidder træner Hans Backe i stolen?

Fjerde nederlag i træk
Ude i Valby Idrætspark plejer træner Ole Mørk ikke at sidde meget ned under en kamp, men efter en sensationel optakt er oprykkerne landet igen. Med 4-1 havde ellers kriseramte AGF ingen problemer med at tilføje Frem fjerde nederlag i træk, og da Frem de to næste runder spiller ude mod FCK og FC Midtjylland, ser det sort ud for Mørks opkomlinge.
Mon ikke Mørks fyrede forgænger, Johnny Petersen, går nede i Herfølge og tænker sit?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her