Læsetid: 3 min.

Musik for en misbruger

Bassisten Jens Melgaard havde et blakket ry som alkoholiseret musiker. I kølvandet på hans død opstår en støtteforening for musikere med misbrug
1. september 2003

Koncert og cd
En af dansk jazz’ fremragende bassister, Jens Melgaard, døde i slutningen af januar kun 41 år gammel. Det gik stille af i de danske medier. Dog bragte Jazz Special en længere nekrolog om Melgaard, skrevet af pianisten og musikervennen Niels Lan Doky.
At Melgaard var højt respekteret af en lang række toneangivende danske jazzmusikere, vidnede koncerten til minde om ham onsdag aften i Copenhagen Jazzhouse. Det vrimlede med musikere, der havde kendt og spillet med ham i de sidste to årtier – bl.a. Niels Lan Doky, Alex Riel, Fredrik Lundin, Henrik Metz, Karsten Vogel, Guffi Pallesen, Mads Vinding, Jørgen Emborg, Mona Larsen, Jens Winther, Ben Besiakov, Jonas Johansen, Tomas Frank, Finn Ziegler, Frans Bak og Bo Stief.
I forskellige konstellationer gik de på scenen og spillede en opløftet stemning frem, der rummede både respekt og musikglæde ved mindet om kollegaen. Bl.a. oplevede publikum det sjældne møde med hele fire kontrabassister på én gang, da Bo Stief, Guffi Pallesen, Ole Skipper og Mads Vinding optrådte med en lille suite, der var en morsom cadeau til den afdøde musiker.

Katalysator for lys
Jens Melgaard var en magtfuld og velswingende instrumentalist af international karat, men han var også alkoholiker og kender af diverse typer narkotiske stoffer, hvilket i høj grad prægede hans musikerkarriere og var en medvirkende årsag til hans alt for tidlige død. Men selv om Melgaards liv endte i en sort tunnel, ser det ud til, at han alligevel bliver katalysator for en slags lys. Mindekoncerten for ham var nemlig også en markering af stiftelsen af en ny og uset forening: Støtteforeningen for musikere med misbrug.
Initiativet kommer fra Jens Melgaards kæreste, Camilla Gerhardt, samt venner og familie. Gerhardt taler åbent om Melgaards problemer:
»Jens var et dybt intelligent menneske, som arbejdede meget med sig selv. Misbruget fyldte i hans liv, han forsøgte flere gange at komme ud af det. I 80’erne var han på Minnesotakur. Han har også prøvet Anonyme Alkoholikere, og han gik til psykoterapi«.
»Når man har været misbruger i så mange år, brænder man en masse broer. Der er musikere, der ikke gider ikke at ringe til én mere, folk kan vende én ryggen, og ens personlighed bliver præget af det«.

Hjælp til misbrugere
Camilla Gerhardt håber, at foreningen kan blive en hjælp for kunstnere til at få bugt med deres misbrug, men hun medgiver, at misbrug er tabu-belagt i musikmiljøet:
»Det er det helt klart. Men vi vil gerne være med til at gøre opmærksom på problematikken og lave information til musikere. Hvordan skal man forholde sig? Hvor kan man henvende sig? Vi laver en hjemmeside med informationer om behandlingsmuligheder, navne på rådgivningscentre og vil gerne selv etablere en anonym, personlig rådgivning«.
Ved mindekoncerten blev også cd’en Stolen Moments – Portrait of Jens Melgaard officielt løst til salg. Pladen dokumenterer Melgaards evner som akkompagnatør og solist ikke mindst hans Jaco Pastorius-inspirerede spil på el-bas, som det høres på titelnummeret i en live-optagelse med Emborg/Larsen Group fra 1990. Ellers ligger vægten på optagelser fra sidst i 1980’erne bl.a. med Jens Winther Quintet, Finn Ziegler og – på en spændende demo – i kvartet med Fredrik Lundin, Jonas Johansen og Mikkel Nordsø. Overskuddet fra cd-salget går til Støtteforeningen for musikere med misbrug.

*Mindekoncert for Jens Melgaard, Copenhagen Jazzhouse, onsdag
*Stolen Moments - Portrait of Jens Melgaard (Music Mecca CD 4043-2)

FAKTA
Støtteforening
*Støtteforeningen for musikere med misbrug blev igangsat i starten af august. *Den vil informere om rådgivning, behandlingsmuligheder og på sigt gerne tilbyde økonomiske bidrag og foredragsvirksomhed til hjælp og støtte for musikere og andre kunstnere, der har problemer med alkohol- og stofmisbrug.
*Oprettet med støtte fra Dansk Musiker Forbund, Himmelblå Fonden og Dansk Jazz Forbund og Ben Webster Fonden. cmh

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her