Læsetid: 3 min.

Nadja og Rosie trækker mere og mere

Antallet af prostituerede i Danmark er tidoblet siden 1989. Åbne grænser og organiseret kriminalitet er hovedårsagen
1. september 2003

Studiestart 2003

Rosie er 23 år. Hun læner sig op ad trappen til et hotel på Istedgade. Hun kommer fra Nigeria, men tjener til dagen, vejen og alfonsen ved at prostituere sig i Kongens København. I vinduet på den anden side af gaden er gardinerne trukket for, men røde neonlys og plastikblomster signalerer mulighed for intim hygge.
Her arbejder Nadja. Hun er fra Tjekkiet og opholder sig i Danmark af samme grund som Rosie. De to piger er blot to ud af flere tusinde udenlandske piger, der arbejder i den danske prostitutionsverden.
Murens fald, østblokkens sammenbrud og implementeringen af de åbne grænser har ført til en eksplosion af prostituerede. Antallet er tidoblet siden 1989, lyder vurderingen fra Pro-Centret i København.
Pro-Centret skønner i sin årsrapport, at der findes 5.-8.000 prostituerede i Danmark, og af dem er ca. en tredjedel udenlandske kvinder.
Chef for kriminalpolitiet i København, Per Leo Jepsen, vil ikke sætte tal på stigningen, men medgiver, at den er voldsom.
»Vi fornemmer, at der kommer flere og flere kvinder fra den gamle østblok og også fra afrikanske stater som Nigeria. Og eftersom vi ikke har belæg for at tro, at den danske del af de prostituerede er for vigende, må vi jo konkludere, at antallet vokser markant,« siger han.
Der er ikke gennemført grundige undersøgelser af prostitutionsudviklingen i Danmark, men cand. mag. Åse Rieck Sørensen fra Center for Ligestilling, som er en af dem, der ved mest om trafficking – handel med kvinder til prostitution – ser ingen tegn på at tilgangen vil dale.
»Min klare fornemmelse er, at en stor del af de østeuropæiske kvinder kommer hertil gennem en eller anden form for organiseret netværk. Nogle lokkes med tilbud om arbejde i Vesteuropa, og andre gør det som resultat af benhårde sociale omstændigheder, hvor de ikke ser andre muligheder,« siger Åse Rieck Sørensen til Information.
Den fornemmelse bakkes op af politiet: »Det er vores helt klare overbevisning, at størstedelen af de udenlandske prostituerede i større eller mindre grad er styret af bagmænd, og at de tjener godt på deres operationer,« siger Per Leo Jepsen.

Valg på alle hylder
Politiet har meget vanskeligt ved at rejse tiltale mod bagmændene, fordi de udenlandske piger sjældent er interesserede i at tale med politiet: »Vi har behov for helt konkrete vidneudsagn fra pigerne. Det er ikke nok, at vi selv er overbeviste om, at der findes en bagmand, og det er svært at få pigerne til at snakke, fordi de er bange for at blive sendt ud af landet, hvis de taler med politiet,« siger han.
Udbuddet af prostituerede er bredspektret. Der er noget for enhver smag og tegnebog.
Lederen af Pro-Centret Nell Rasmussen, beskriver over for Information, hvordan man groft sagt kan dele pigerne – og mændene – op i grupper.
*Den mest synlige gruppe er de gadeprostituerede, der trækker på bestemte steder i de store byer, typisk for at finansiere et stofmisbrug. Det er den svageste gruppe – og den billigste.
*Den største gruppe er prostituerede, der arbejder på de såkaldte massageklinikker. Og det er her, størsteparten af de udenlandske prostituerede tjener til livets ophold. Prisniveauet varierer meget.
*Den dyre og såkaldt ’eksklusive’ prostitution ligger primært inden for escort-området. Det er typisk her, forretningsmanden er kunde.
Hverken Nadja fra Tjekkiet eller hendes kollega Rosie fra Nigeria bekymrer sig om, hvilken gruppe de tilhører.
De tænker derimod ofte på risikoen for at ryge ud af Danmark. Risikoen for et overgreb fra en voldsom kunde og muligheden for at skabe et andet liv, et andet sted end Istedgade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her