Læsetid: 3 min.

NEKROLOGER

19. september 2003


Jack Smight, 78
*Den amerikanske filminstruktør Jack Smight tog den lange vej til de store produktioner. Han blev født i Minneapolis, og gjorde militærtjeneste under Anden Verdenskrig. Vel hjemme igen, studerede han dramatik på University of Minnesota, hvorefter han drog til Hollywood for at blive skuespiller. Det var der mange andre der også gjorde, så mens han ventede på gennembruddet, levede han af at parkere biler.
I begyndelsen af 50’erne startede han som instruktørassistent på tv, og blev endelig selvstændig instruktør i 1957. Han var ganske ferm til jobbet, og instruerede b.la. folk som Art Carney, Mickey Rooney, med hvem han vandt en Emmy, og Joan Fontaine.
Hans første store spillefilm var Harper, privatdetektiv, fra 1965, med Paul Newman i hovedrollen. Filmen bød også på stjerner som Janet Leigh, Lauren Bacall, Shelley Winters og Julie Harris, og blev en rimelig kassesucces.
I det hele taget syntes de store stjerner tilsyneladende godt om at arbejde sammen med Smight. Det gælder navne som Rod Steiger, Sådan behandler man ikke damer (1968), Den illustrerede mand (1969), Charlton Heston, Airport ’75 (1974) og Slaget om Midway (1976). Sidstnævnte bød også på Henry Fonda, Robert Mitchum, Toshiro Mifune og James Coburn!
Også hos det finansielle bagland var Smight populær, han besad en for dem beundringsværdig evne til at holde både tidsplanen og budgetterne.
Men det blev alligevel på tv han høstede de fleste kritikerroser. Det skete i 1973, med en 200 min. lang tv-film om Frankenstein, Frankenstein: the true story. Med manuskript af ingen ringere end Christopher Isherwood, og med endnu en formidabel rolleliste, bl.a. Ralph Richardson, James Mason, John Gielgud og Agnes Moorehead, fik den prædikatet »tænkende menneskers horror-film« af Leonard Maltin.
ross

T.E. Allibone, 99
*Thomas Edwards Allibone var en af de store praktiske fysikere fra eksperimental fysikkens guldalder ved Cavendish laboratoriet på Cambridge University.
Her mødte han i 1926 den berømte grundstofsplittende fysiker Ernest Rutherford, der var interesseret i atomernes opbygning og gerne ville høre mere om den maskine, Allibone mente kunne hjælpe.
Allibone havde på daværende tidspunkt gjort sig bemærket som usædvanlig dygtig studerende ved Cambridge, og havde modtaget et scholarstipendie fra Metropolitan-Vickers Electrical Co. Igennem firmaet kendte Allibone til den amerikanske W.D. Coolidge, der havde skabt en spænding på over 300.000 volt, hvilket Allibone gerne ville gøre efter og udnytte til at splitte grundstoffer.
Efter at have lyttet til ham tog Rutherford Allibone ved armen med ned til »det største rum vi har« og spurgte om det var stort nok til ham. Allibone svarede, at han ville prøve at skabe den størst mulige spænding, omkring 500.000 volt, men at halvdelen af rummet måtte skærmes af sikkerhedshensyn.
Det lykkedes at bygge maskinen, men der var et stort men. Rutherford stjal æren for Allibones arbejde ved aldrig at nævne hans navn offentligt. Til trods for flere dybe venskaber fik det Allibone til at forlade den akademiske vej til fordel for industrien.
Her blev han i 1930 modtaget med åbne arme som forskningschef på Metropolitan-Vickers, og arbejdede der indtil krigen, hvorunder han som så mange andre store fysikere blev rekrutteret til Manhatten Projektet.
Efter krigen markerede Allibone sig især som en af foregangsmændene inden for fusionsfysikken b.la. med et design af en kæmpe elektromagnetisk ring (torus), der kan holde på den gloende plasma, som svarer til solens indre.
I sine senere år skrev han flere roste biografier om b.la. Rutherford, Cockcroft og fysikken på Cambridge i 1930’erne. rkj

Hans Kristian Abildtrup, 59
*Tidligere statsadvokat for København, Hans Christian Abildtrup, Virum, er død, 59 år.
Han virkede som statsadvokat og chefanklager i København, Frederiksberg og Tårnby frem til 1993, da han måtte forlade embedet.
Han var juridisk kandidat fra 1969, og han arbejdede som sekretær i Justitsministeriet, dommerfuldmægtig i Slagelse, juridisk attaché ved EF-repræsentationen og fra 1978 til 1982 som kontorchef i Justitsministeriet.
Ved siden af var han en populær og ofte underholdende deltidslærer ved Københavns Universitet fra 1969.
Hans Christian Abildtrup var anerkendt for sin store juridiske indsigt og arbejdsevne, og disse egenskaber fik han god brug for i straffesagen mod Blekingegadebanden, hvor han som statsadvokat var oppe mod syv forsvarsadvokater og meterlange aktstykker.ritzau

Sheb Wooley, 82
*Den amerikanske skuespiller, sanger og sangskriver Sheb Wooley nåede at medvirke i over 60 film, de fleste af dem westerns, bl.a. Sheriffen, utallige tv-serier som Rawhide, og så skrev han det noget kuriøse kæmpehit, »Purple People Eater« om et uidentificeret flyvende rumvæsen i 1958, på et tidspunkt hvor amerikanerne netop var på vej ind i rumalderen. Singlen solgte mere end 3 mio. eksemplarer. ross

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her