Læsetid: 3 min.

NEKROLOGER

12. september 2003


Warren Kremer, 82
*Tegneren Warren Kremer, der skabte de populære seriefigurer Casper, det venlige spøgelse og Richie Rich, er død. Skønt de i dag bedst kendes i spillefilmsversionerne fra 1990'erne, fandt såvel det nuttede spøgelse og den vakse rigmandssøn igennem tre årtier et taknemmeligt, millionstort børnepublikum i Kremers tegneserier. Han var dog ikke kun til det søde og sjove Først i 1950'erne tegnede Kremer skrækindjagende forsider til tidens horrorserier, indtil forargede røster i datidens kulturkamp fik sat en stopper for publikationer af slig 'usund'. karakter. nil

Edward Teller, 95
*Fysikeren Edward Teller, også kaldet ’brintbombens fader’, døde onsdag i sit hjem ved Stanford Universitet i Californien. En talsperson for universitetet oplyser, at Teller tidligere på ugen havde fået et slagtilfælde.
Den ungarskfødte Edward Teller var en pioner inden for molekylfysik. På grund af sin jødiske oprindelse var han blandt en gruppe ledende forskere, der flygtede fra nazi-Tyskland til USA i 1935. Her fik han siden arbejde på Manhattan Project, et hemmeligt program, hvor den første atombombe blev udviklet i årene fra 1943 til 1946.
Efter Anden Verdenskrig var Teller fortaler for at bevare et stærkt nationalt forsvar, og han overbeviste præsident Harry Truman om nødvendigheden af at udvikle den langt kraftigere brintbombe.
USA sprængte den første brintbombe ved Eniwetok-øerne i november 1952. Bomben var 2.500 gange kraftigere end de atomvåben, der blev kastet ned over Hiroshima og Nagasaki i august 1945.
Teller beklagede senere Trumans beslutning om at kaste bomber ned over de japanske byer. Efter hans mening skulle bomberne været afprøvet over for Japans ledere først, i håb om at det ville afskrække dem så meget, at det ville afslutte Anden Verdenskrig.
Flere af Tellers kolleger betragtede ham som en høg på det forsvarspolitiske område, men Teller selv argumenterede for nødvendigheden af et stærkt forsvar ved at henvise til Hitlers overtagelse af hans hjemland, Ungarn.
Teller blev igen kritiseret op gennem 1980’erne, da han hjalp til med at overbevise USA’s præsident Ronald Reagan om, at USA skulle bruge mia. af dollar på et rumbaseret forsvarssystem, det såkaldte Star Wars-projekt. Den idé lever videre i dag i form af planerne om et missilskjold i rummet.
ritzau/Reuters

Karl Emil Knudsen, 74
*Han kaldte sig Dr. Jazz og hjemme hos ham står pladerne nu og synger deres stumme, men swingende blues. Karl Emil er død. Og så ved jazzverdenen besked.
Han gjorde sig ikke til af at være høflig. Faktisk kunne han være studs, og mange fandt ham kontrær, men det var fordi Karl Emil Knudsen følte sig mere og mere fremmed i en verden, hvor marketing blev Gud og musik et nødvendigt onde for at sælge.
Sådan var det ikke, da den unge DTH-studerende først i 50’erne etablerede sit eget selskab efter i et par år at have omgået de daværende strikse love om import af amerikanske plader ved at etablere en bytteordning med fans over there. Med Storyville skrev Karl Emil Knudsen sig ind i jazzhistorien.
Om dagen arbejdede han for KTAS og om natten hang han ud og hørte jazz. Og knyttede kontakter. I dag har Storyville et af de rigeste kataloger med blandt andet Mills Brothers, Louis Armstrong og Ben Webster. Samtidig var Knudsen mentor for Fessor og Papa Bue med Liller.
I 60’erne blev Knudsen partner i SONET, oprindeligt et svensk selskab, men etiketten blev hjemsted for tidens gryende og banebrydende danske beatmusik. Navne som Young Flowers, Pan, Beefeaters og Day of Phoenix fandt i Knudsen en faderskikkelse, og selskabet var fuld af pioneråndÇ bl.a. trådte en ung Poul Bruun sine første dansesko flade i SONET.
I 1978 solgte Knudsen halvdelen af sine to selskaber, men i 1991 blev han igen ene-ejer af Storyville, som tog en ny generation til sig, bl.a. Niels Lan Doky. For nok var Knudsen forelsket i fortiden, men han vidste, at det er fremtiden, der skaber ny nostalgi. tobi

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu