Læsetid: 1 min.

NGO: Giv naturen en grundlov

Forslag vil styrke beskyttelse af dansk natur
2. september 2003

I frustration over naturens tilstand spiller de fire største naturorganisationer i Danmark ud med en ambitiøs grundlov for skov, hav og andre naturområder. Formålet er at få indflydelse på en kommende naturbeskyttelseslov.
»Naturen er ved at kollapse, og regeringen har ingen skarp profil på miljøområdet,« siger Poul H. Harritz, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Med titlen Naturens Grundlov og over 28 farvelagte sider præsenterede Naturfredningsforeningen, Friluftsrådet, Verdensnaturfonden og Dansk Ornitologisk Forening i går sine bud på, hvordan naturen bedst »beskyttes og benyttes«. Pamfletten rummer forslag som:
*Skove og værdifulde landskaber skal beskyttes mere
*Forbud mod at gøde, sprøjte og dræne natur
*Havområder beskyttes
*Bynatur skal fredes
NGO-offensiven kommer efter en debat sommeren over, hvor bl.a. Weekendavisen kunne skrive, at miljøminister Hans Chr. Schmidt ville amputere Dansk Naturfredningsforenings ret til at kræve naturområder fredet. Det har ministeren dementeret sammen med spekulationer i, at den såkaldte strandbeskyttelseslinje skulle ophæves.
Ministeren benyttede i går NGO-udspillet til at lufte grundtankerne i det kommende forslag til en ny naturbeskyttelseslov, som mest
fokuserer på at implementere det såkaldte EU-habitatdirektiv. Direktivet byder medlemslande at beskytte udvalgte arter fra faunaen og floraens verden.
Resten af grundtankerne fra ministeren bliver køligt modtaget af Poul H. Harritz med  ordene »intet nyt«. Forventningen hos Danmarks Naturfredningsforening til det kommende udspil er, at det er »reaktivt og mere vil præcisere, hvad regeringen ikke vil, end hvad den vil.«
Det afviser miljøminister Hans Christians Schmidt overfor Information. Han påpeger, at han har sat initiativer i gang indenfor flere af de områder, som naturorganisationerne peger på. Og et af de fremtidige initiativer er en ny mulighed for en nationalpark i havet ved Læsø.
»Organisationerne skal have ros for et flot stykke arbejde til inspiration. Og jeg håber, at den skingre tone snart ophører, så vi sammen kan få gjort et ordentligt stykke arbejde,« siger ministeren.
Regeringen sender udkastet til en ny naturbeskyttelseslov i høring senere på måneden, og loven forventes debatteret i Folketinget sidst på året.

*Mikael Koldby er freelancejournalist

*Udspillet kan downloades på ww.dn.dk/graphics/download/naturgrundlov.pdf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her