Læsetid: 4 min.

En nørd med vinger

Tre møder med Danmarks mest entreprenante digterspire
8. september 2003

Eksperiment
Helle, jeg er i helle,/skreg ormen.//Nej, svarede fuglen.
Første gang jeg møder Peter Dyreborg Moslund, sidder han uden for Sofiekælderen på Christianshavn og skal til fest med nogle venner, som jeg også kender. Han viser dem sin nye bog og fortæller om resultaterne af sin pr-strategi:
»Go’aften Danmark er på, og Ekstrabladet har lovet, at jeg kommer i i weekenden, men B.T. blev sure over, at Weekendavisen brød vores aftale og skrev om bogen før den var udkommet.«
Næste dag ligger der en e-mail på min computer:
»Tak for i går. Jeg håber du stadig er interesseret i min Bestseller. Nedenfor er der en række forslag til vinkler på historien.«
Og næste gang jeg ser ham, står han midt i fire barnevogne og tre christianiacykler på hjørnet mellem Vesterbrogade og Værnedamsvej og spejder, på cykel fra Nørrebro med sin bog, fordi mit eksemplar er forsvundet i posten.
Dyreborg, som han præsenterer sig i telefonen, er midt i et usædvanligt forsøg. Efter at have skrevet digtene i sin samling Bestseller, har han skaffet sig sponsorer til udgivelsen, der derfor nu udkommer i et gratis oplag på 3.000 eksemplarer – et helt uhørt antal for en digtsamling. Det krævede 200 opkald til virksomheder.

Startede for at score
Dernæst har han sat sig for, at så mange mennesker som muligt skal høre om bogen, så de kan læse den. Det har krævet en ny, utrættelig omgang opkald til alle landets medier. Og så har den 27-årige digter og jurastuderende ikke engang siddet og brændt inde med digtene et langt og overset liv.
»Jeg begyndte først at skrive som 18-19-årig, og det var primært for at score. Jeg gik ikke og læste dem højt ude i byen som Michael Strunge, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg kunne skrive sådan nogle digte, som pigerne godt kunne lide. Jeg blev først rigtigt seriøs, da jeg købte en bærbar computer i 1997. Det var dengang, jeg begyndte at inkorporere reklameslogans i mine digte. Alle digtere prøver at tage udgangspunkt i noget, der er tæt på, noget fra deres hverdag. I gamle dage var det citater fra ens favoritrockstjerne David Bowie; for mig er det reklamer og computerspil.«
– Læser du nogensinde andre digtere?
»Jeg læser alt, hvad der udkommer. Dermed ikke sagt, at jeg bryder mig om det altsammen og heller ikke, at jeg bryder mig om noget af det. Men jeg læser jo ikke, som andre læser, jeg læser som en konkurrent. En af mine kæpheste er at være original, og når jeg ser, hvad de andre gør, kan jeg jo undgå at gøre dét. Mange tror, at originalitet er noget, man finder på, men for mig er originalitet, at man gør noget på sin helt egen måde.«
Alt det jeg troede begyndte/ved min fødsel,/har været alle andre steder tidligere.

Klar præsentation
– Hvad er så det helt særligt originale ved din digtning?
» Det kræver næsten en hel dansktime, men det gider vi ikke. En af de særlige ting er, at der er en helt fast opbygning med indledning, præsentation af en problemstilling, behandling af problemstillingen og en konklusion.
Det gør, at mine digte er lettere at gå til end andre. Dem, der kommer tættest på, er de såkaldt folkelige digtere. Men forskellen på mig og Benny Andersen er, at selv om hans digte er klare, springer de stadig rundt, og så handler de om følelser, som folk kan forholde sig til. Mine tanker er ikke specielt folkelige eller forståelige, men jeg præsenterer dem på en måde, som er klar.«
– Hvor meget af ’Bestseller’ er i virkeligheden en vittighed?
»Der er intet i den, som kun er en vittighed. Titlen er sjov, men den ironiserer også over digterens rolle i samfundet. Og når jeg skriver i kolofonen, at bogen er udgivet med støtte fra S.U.-styrelsen, er det også for at sige, at her er faktisk en bog, der ikke er udgivet med støtte fra Litteraturrådet.«
– Synes du, det ville være en fordel, hvis digterne skulle ud at spørge om lov hos sponsorvirksomheder, hver gang de ville udgive en bog?
»Det ville ikke være værre, end at de skal spørge Gyldendal, for det er også en kommerciel virksomhed. Jeg synes, det er godt at eksperimentere med udgivelsesformen, og at der er en ny generation af digtere, der prøver at springe mellemleddet over og nå ud til læserne i stedet for at sidde alene hjemme på kvistværelset.«
– Tror du, du er blevet en velnæret Benny Andersen om 20-30 år?
»Lige nu synes jeg, jeg har noget at bidrage med. Men det kan jo godt være, jeg er talentløs. Måske sidder jeg om 20 år og afsiger domme på rim i Østre Landsret i stedet for.«
Lad dine hænder/føle på papiret,//og mærk ordenes/
små stik i huden.//Dét/kan aldrig læses.

FAKTA
Bestseller
*Peter Dyreborg Moslund har tidligere udgivet digtsamlingerne Cyberspace – en monolog og Cyberspasser på eget forlag.
*Bestseller uddeles gratis i blandt andet tog og forretninger over hele landet eller kan bestilles på www.gratisbog.dk
*Se også www.dyreb.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her