Læsetid: 3 min.

Ny svindelsag truer Kommissionen

I dag udkommer rapporten, der skal redegøre for 920.000 euros forsvinden fra EU’s opgørelse
23. september 2003

BRUXELLES – Fire år efter at en bestikkelsesaffære fældede den forrige EU-Kommission har et nyt korruptionsmareridt hjemsøgt dens efterfølger.
I dag udkommer en officiel rapport, der angiveligt skal redegøre for, hvordan 920.000 euro kunne forsvinde fra EU’s opgørelse for i stedet at blive kanaliseret over i en hemmelig bestikkelsesfond.
Den sprængfarlige sag, der er blevet betegnet som »tyveri« begået af EU’s statistiske kontor, Eurostat, har bragt en række alvorlige forsømmelser for dagens lys og fremkaldt den alvorligste krise i kommissionens fire årige periode under dens nuværende formand, Romano Prodi.

Solbes må af
Så alvorlige er beskyldningerne, at der nu lyder krav om, at den spanske kommisær, Pedro Solbes må gå af. Solbes er i sidste instans ansvarlig for Eurostat.
Eurostat varetager ikke blot statistiske beregninger for EU, men har også solgt data til et netværk af private firmaer, hvoraf flere har vist sig at være kontrolleret af højstående embedsmænd og tidligere ansatte i Eurostat.
Selv om Eurostat har været under efterforskning af EU’s antikorruptionsorgan, OLAF, siden 2000, skulle det forbløffende nok vare tre år, før EU-kommisærerne hørte om den skandale, der nu truer.
Efterforskningen fokuserede på Eurostats mistænkeligt nære forhold til et netværk af selskaber. Flere af kontrakterne med disse blev pludselig annulleret eller suspenderet, og de tre mest højstående Eurostat-embedsmænd – Yves Franchet, Daniel Byk og Photius Nanopoulos – blev forflyttet til andre poster. Alle nægter at have draget nogen personlige fordele af samarbejdet og insisterer på, at pengene blev brugt på legitime formål.
I dag vil EU-Kommissionen, omgærdet af en del hemmelighedskræmmeri modtage resultaterne af undersøgelserne foretaget af en ’task force’ af topembedsmænd, der har fået til opgave at grave i sagen. Samtidig foreligger en midtvejsrapport fra den interne revisionstjeneste, og måske sågar foreløbige oplysninger fra OLAF.
På torsdag kommer Romano Prodi hidtil uset krydsild fra ledende MEP’er. Blandt de presserende spørgsmål er, hvorvidt Eurostats folk personligt tjente på sagen, eller om de brugte de ulovligt tjente penge til lovlige mål.
Modoffensiven blev indledt for nogle dage siden, da Chris Patten, kommissær med ansvar for Eksterne Forbindelser, sagde: »Er situationen, at disse budgeteksterne midler skulle bruges til at betale pelse til elskerinder eller villaer i Sydfrankrig? Det lader ikke til at have været tilfældet.«

Nul tolerence
Om ikke andet har skandalen afsløret en vifte af fejl, med procedurer så tunge, at medarbejderne var nødt til at omgå dem for blot at udføre deres arbejde.
Med sin halv-uafhængige status har OLAF brugt kræfterne på at opbygge en sag mod enkeltpersoner snarere end på at fortælle de politiske ledere, hvad man var nået frem til. Ofte har kommunikationen været ikke-eksisterende og de højestrangerende embedsmænd i Bruxelles undlod at reagere på advarslerne
Romano Prodi forventes at vende tilbage til italiensk politik til næte år, og har derfor al mulig grund til at udvise fast lederskab og bevise at han er helt reel – ved at støtte sin spanske kommissær, hvis det bliver nødvendigt.
Omvendt er risikoen, at han derved kan opfordre kritikerne til at gå efter to andre kommissærer: Neil Kinnock, Kommissionens næstformand med ansvar for administrative reformer, og Michaele Schreyer, budgetkommissæren.
Situationen har ændret sig dramatisk for kommissionsformand Prodi siden 1999, hvor han overtog hvervet med løfter om ’nul tolerance’ over for svindel og dårlig forvaltning. Det er et løfte, han kan komme til at fortryde.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen og Rasmus Egelund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her