Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

2. september 2003


DR’s bestyrelse kæmper for frihed
*Der er frihedsbrev og sammenlægning på programmet, når DR i dag holder bestyrelsesmøde. Nyhedsstrukturen i Danmarks Radio har længe været under heftig kritik. Så nu har generaldirektør Christian S. Nissen brygget et udspil sammen, der deler nyhedsorganisationen op i flere dele. Hidtil har radio, tv og internet været under samme nyhedsredaktør, men det bliver der nu gjort op med.
Både generaldirektøren og bestyrelsesmedlemmerne har været yderst hemmelighedsfulde omkring detaljerne i det nye udspil. Ingen har ville udtale sig op til dagens bestyrelsesmøde.
Et møde der også præsenterer kravet om et frihedsbrev. Tvetydige formuleringer, om at regeringen ikke kan blande sig i DR’s programvirksomhed, er ikke nok. Nu kræver bestyrelsen at få ændret public service kontrakten, så den får følgende ordlyd tilføjet:
»Danmarks Radio er en selvstændig offentlig institution uden for Kulturministeriets resortområde.«haahr

Jazznødderne i Swedish Open
*Det handler ikke om tennis men om musikalsk dyst, når det danske orkester Jazznødderne på lørdag i Ljungby deltager i Swedish Open i Gladd Jazz.
I en pressemeddelelse udtrykkes der tvivl om, hvorvidt et svensk publikum »overhovedet vil forstå Nøddernes musik og deres radikalt yderliggående platte form for humor«. Kapelmester Taus Houmøller:
»Vi er vant til at overfalde et sagesløst publikum og efterlade dem måbende. Desuden medbringer vi 40 kasser Tuborg, drikker de andre orkestre under bordet og render med pokalen.« cmh

En institutions undergang
*Aarhus Kunstmuseum lukker og konverteres til ARos, der fra foråret er henlagt til godt 18.000 nye kvadratmeter i byens hjerte. Den uigenkaldeligt sidste udstilling i de gamle bygninger – Ramasjang – markerer netop dette. Her er graffitikunstnere blevet inviteret til at ramponere de indre rammer med det formål at skabe en faldefærdig fremtidsby i lighed med universet i kultfilmen Blade Runner. Udstillingen er delt op i fem dele, der blander forskellige perioder og stilarter fra museets samling og kan beses frem til 5. oktober. msk

Kulturel korrespondance
*Breve er overskriften på efterårets foredragsrække på Det Kongelige Bibliotek, der tager udgangspunkt i bibliotekets omfattende samling. Tonni Anastassia Arnold, der er forfatter til bogen Balladen om Marie, indleder med foredraget Marie Krøyer – Brevet som bærer af menneskeskæbner i morgen kl. 19 i Dronningesalen, Den Sorte Diamant.
De følgende foredrag leverer indsigt i breve fra komponisten J.P.E. Hartmann, kulturpersonligheden Kamma Rahbek, naturvidenskabsmanden Ole Rømer og maleren Henri Matisse. msk

Prisværdigt tv på festival
*Ved tv-branchens årligt tilbagevendende tv-festival, der netop er afviklet, blev årets bedste programmer, værter og skuespillere kåret ved en gallafest
i København. Vinderne blev fundet på baggrund af seerafstemninger og et internetpanel bestående af omtrent 30.000 personer.
Titlen som Årets Mandlige og Årets Kvindelige tv-skuespiller gik ikke overraskende til henholdsvis Peter Mygind og Sofie Gråbøl for rollerne som Nikolaj og Julie i danskernes yndlingsserie af samme navn.
Æresprisen eller Årets Otto tilfaldt Ulla Terkelsen, mens Bertelsen – De uaktuelle nyheder fik brancheprisen. Samtlige vindere kan ses på
www.tvfestival.dk msk

Kortest muligt
*New York City Ballet gæster frem til søndag Tivoli, blandt andet med Peter Martins nyeste værk.
*Bestseller Litteraturprogrammet på DR2 er tilbage fra sommerferie. Ny sendetid er onsdage kl. 20.30.
*Musikmagasin Gaffa fylder 20 år og udgiver i den anledning et særligt jubilæumsnummer, der kommer på gaden på torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her