Læsetid: 2 min.

Piger vil have sex, drenge vil kysse

Piger og unge kvinder vil have samleje, mens drenge og unge mænd vil have kys og kram. En norsk undersøgelse vender op og ned på de traditionelle forestillinger
26. september 2003

En mands seksualitet starter med indtrængning og slutter med udløsning. Sådan er mænds seksualitet blevet portrætteret i årtier. Men en ny norsk undersøgelse vender nu fuldstændig rundt på det billede. For mænd handler seksuel tilfredsstilllelse nemlig mere om kys og kram, mens et godt sexliv for kvinder i langt højere grad handler om samleje.
»Traditionelt har man jo troet, at samlejet for manden er meget vigtigt, mens kvinden er mere orienteret mod empati og omsorg. Men vores undersøgelse viser, at samlejet for kvinderne er tæt knyttet til den seksuelle nydelse, til lyst og til deres tilfredshed med deres sexliv. Mens det for manden ser ud til, at det er kys og omsorg, der spiller en vældig stor rolle,« siger professor i sociologi ved Oslo Universitet, Willy Pedersen.
Han kommer med sin konklusion på baggrund af en undersøgelse, hvor han gennem syv år har fulgt knap 2.700 unge nordmænd, fra de var 15, til de var 22 år.
Willy Pedersen mener, at der er sket en forandring i kvindernes seksualitet gennem de sidste 30-40 år. En forandring, der skyldes, at kvinderne i høj grad er blevet i stand til at tilegne sig både maskuline og feminine personlighedstræk.
Beslutsomhed, initiativ og pågåenhed, som traditionelt har været anset for at være maskuline træk, er ikke længere forbeholdt mændene, ifølge Willy Pedersen.
»Kvinderne bliver mere androgyne. De er med andre ord i stand til at kombinere traditionelle maskuline træk med deres feminine træk som empati, sensitivitet og relationsorientering. Det betyder, at de får et bredere følelsesregister at spille på,« siger Willy Pedersen.

Underskud af ømhed
Mændene er derimod ikke blevet mere feminine.
»For manden ser der ud til at være et slags underskud af ømhed og intimitet i hverdagslivet. Kvinder får omsorg, ømhed og kys i hverdagen fra eksempelvis venner og familie. For manden derimod er sex et af de steder, hvor han får den form for intimitet,« siger Willy Pedersen.
De store forandringer i vores samfund i de sidste 30-40 år med kvindefrigørelse og bedre uddannelse til kvinderne er den væsentligste forklaring på kvindernes ændrede sexmønster, mener Willy Pedersen. Og der er ingen grund til at tro, at det ser anderledes ud hos de danske unge.
Det er tidligere overlæge Preben Hertoft enig i. Han nikker genkendende til en række af Willy Pedersens konklusioner, selv om han ikke er meget for opdelingen i maskulinitet og feminitet i den forbindelse. Specielt støtter han tanken om, at mange mænd har et underskud af ømhed og intimitet i deres hverdag.
»Jeg tror, mange mænd har mange længsler i dag. Ikke at de ikke får sex, men at de ikke får det, de gerne vil have i sex. Og det er blandt andet ømhed og opmærksomhed,« siger Preben Hertoft.
Han mener også at kvindefrigørelse og ikke mindst kvindernes økonomiske uafhængighed har været med til at ændre både mænds og kvinders seksualitet.
»Kvinderne behøver ikke længere at være flinkere, end de har lyst til, for de er ikke økonomisk afhængige af mændene. Derfor er kvinder blevet mere selvstændige i deres seksuelle ønsker, end de var før. Og mændene har opdaget, at det ikke bare handler om at komme ’ind i varmen’, men at de også gerne vil have selve varmen, også i forbindelse med sex,« siger Preben Hertoft.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu